Ny design!

Jag knåpar så smått med en ny bloggdesign - här är delresultatet. Om jag känner mig rätt kommer det se ut såhär ganska länge,  så egentligen kan man nog påstå att detta är slutresultatet. Jag kände att det behövdes lite färg!

En till tråkdag, med Greveholm som räddare

Jag är h-u-n-g-r-i-g. Så ska käka nu. HAHA, jag tittar på Greveholm och precis nu säger pappa Leif "Har vi nån mat? Ja e hungrig!". Samtidigt som jag skrev att jag är hungrig! Häftigt, jag vet.

Så det blir rester till middag - pasta med skink- och ärtsås. GOTT! Skall nog koka upp lite sockerärtor också och ha i, känner att jag får näringsbrist hoho.

Annars har dagen mest gått åt till att packa ner böcker, skruva isär skrivbordet och grubbla över var tusan jag ska ställa allt när målaren kommer imorgon. Det hade just varit fint om han inte dykt upp, eller hur?


Mes nouvelles amies

Får mycket frågor om vem jag umgås med här uppe egentligen så här får ni två bilder, det är inte alla som är med på bilderna (Anna, Karin och Madelene till exempel, som jag faktiskt umgås mest med) men några av dem i alla fall!


Från vänster: Anna (en av dem), jag, Rebecca, Carolina, Malin, Elin och Laura.


Från vänster: Nathalie, Malin, Sara, Lydia, jag och så Axel

Så, nu vet ni hur folket jag träffar varje dag ser ut!


Hello Jane Austen

Nu har jag beställt hem mönster som jag kikat på hur länge som helst - till artonhundratalsklänningar! Fast inte de där med supertight korsettmidja (då behöver jag korsett och sådana finanser har jag verkligen inte) utan de med empireskärning som pappa hatar - som gör att man ser gravid ut! Skitsamma, säger jag. Jag älskar dem. Med dessa mönster är jag redo att gå på bal varje dag, dessutom är det mycket varmare med långklänning och strumpbyxor än med jeans och strumpbyxor. Huruvida jag vågar kila omkring till vardags i sådana klänningar återstår dock att se.

De beställs från England, tur för mig att pundet ligger lågt! Jag fick två (tre, egentligen) mönster för samma pris som ett om man köper det i svensk butik. Strålande! De borde anlända om ungefär två veckor, lagom tills mapa kommer hit så ska få mamma att ta med sig sin symaskin mohaha. Men vilket tyg ska man ha? Inget skinande i alla fall, vi får se. Ska dra med mamma till Stoff&Stil när jag kommer hem! Finemangmang.

Nu ska jag fortsätta röja upp här, måste se OK ut när målaren kommer imorgon så jag slipper packa ned en massa då.

Spill

Det fina med att läsa DN är att man på lördagarna får en ersättartidning för "Kultur" som heter Boklördag. I den finns finfina boktips, och även om de flesta är prettoromaner (romaner vars författare är alldeles för pretentiösa för min smak) hittar man då och då sådant man själv skulle vilja läsa. Idag gjorde jag det, till exempel. Boken heter Spill och är skriven av Sigrid Combüchen. På bokus.com står det såhär:

"En författare får ett brev från en av sina läsare, Hedwig Langmark, som känt igen sig i ett beskrivet foto i en av författarens böcker. Genom brevväxlingen och författarens egna efterforskningar växer en berättelse om Heddas liv som ung. Hur detta liv kom att formas av tillfälligheter och ogenomtänkta beslut när hon var nitton, tjugo. Slumpen, eller ödet, kastade henne ur den lugna kurs som verkade given för en flicka ur övre medelklassen.

Mellan författaren och den gamla Hedda råder dragkamp om mening. Författaren förälskar sig i dåtid och det som inte blev, Hedda intresserar sig för nuet som är. Och protesterar mot idén att hennes liv kanske blev förspillt.
En författare får ett brev från en av sina läsare, Hedwig Langmark, som känt igen sig i ett beskrivet foto i en av författarens böcker. Genom brevväxlingen och författarens egna efterforskningar växer en berättelse om Heddas liv som ung. Hur detta liv kom att formas av tillfälligheter och ogenomtänkta beslut när hon var nitton, tjugo. Slumpen, eller ödet, kastade henne ur den lugna kurs som verkade given för en flicka ur övre medelklassen."

I DN står det att den handlar om Heddas ambivalens kring vad som är viktigast - lusten eller plikten.

Så, det var bara ett litet boktips från mig till er. Den här boken skall jag beställa nästa månad (den är redan utgiven men jag har så himla många böcker att läsa och behöver tid till dem!)!

 

 


Tråkdag

Hej hallå godförmiddag,

Imorse slog jag upp de gröna vid nio-snåret och därefter tog jag en liten promenix för att få igång lemmarna. Vet inte hur jag sovit inatt för jag var stel i nacken som jag vet inte vad och jag låg med huvudet mot elementreglaget - jag använde alltså det som en kudde. Mycket märkligt eftersom jag minns att jag stängde av TV;n och lade mig på huvudkudden INNAN jag somnade. Som det kan gå ...

Idag har jag en tråkdag, allt är tråkigt. Så jag ska åka in till Uppsala om en timme, sätta mig på Linnés Hörna (det är ett supermysigt café) och dricka cappuccino och läsa, läsa, läsa. De har även Uppsalas största (och nog godaste) kanelsnäckor, de är ett helt dagsintag av föda. Jag skämtar inte.

Nåja. Imorse provade jag förresten kefir, eller rysk fil. Helt OK men bra mycket syrligare än den jag vanligen käkar så det var en upplevelse. Kände någonstans att det inte riktigt är OK att äta äkta vaniljyoghurt med fetthalt 3,5% till frukost varje morgon. Så den får bli uppäten på kvällen istället, supergott att blanda med valnötter och flytande honung.

Annat som sker i Örbyhus en lördagsförmiddag? Well, grannen spelar saxofon eller oboe (jag är dålig på skillnaden) och jag tror att han eller hon försöker spela Sveriges nationalsång. Jag kan upplysa er om att det låter förjävligt, plötsligt avbryts nationalsången av en skalövning. Ingen reda. VARFÖR KNACKAR INTE GRANNARNA??? De knackar ju när jag spelar (okej, det har hänt en gång) och mycket kan sägas om mitt spelande men så dålig är jag faktiskt inte.

På måndag kommer förresten målaren hit för att tapetsera, han kom förbi igår och plingade på klockan just som jag gjorde mig klar att kuta iväg. Finemang, då är här fint lagom tills mapa kommer på besök!

För att redogöra lite för gårdagen (vi tar allting i ett inlägg, snabbast så) så åkte jag till Arlanda för att hämta ut min biljett (jag kan inte betala via internet med mitt kort). Och vet ni vad??!! De lägger på över tvåhundra riksdaler om man köper biljetten över disk! TVÅHUNDRA! Jag hade väl kunnat tänka mig att det var värt en femtiolapp eller så, men inte en halv biljett. Inte nog med det fick jag betala "inträde" på Arlanda också eftersom jag kom med Upptåget, tydligen skall de ha tillägg för det.

Ganska förbannad åkte jag in till Uppsala, gick till Swedbank, väntade en timme (aldrig varit med om en så ineffektiv bank) och fixade sedan ett VISA-kort som kommer i slutet av nästa vecka, lagom tills jag ska åka hem. Så DÅ kan jag köpa den via nätet och spara in tvåhundra kronor. Dessutom kan jag med mitt nya VISA beställa hem mönster på 1800-talsklänningar! WIIIE. Nu saknas bara en symaskin, mamma vet att jag önskar mig en sådan så har jag riktigt med tur kanske jag får en i julklapp eller födelsedagspresent nästa år =D Det hade varit suveränt, kommer bli värsta husmor som syr och bakar och lagar mat dagarna i ända!

Nu ska jag kila iväg, vi hörs!


Abort?

Jag skrev ett långt inlägg om abort här, men jag ångrade mig. Jag blir bara förbannad. I min värld är det självklart att det ska få utföras aborter utan att ställa frågor. Som att det inte skulle vara svårt nog att medvetet avsluta en liten cellklumps liv utan att moraltanter/gubbar kommer och hytter med näven.

Jag menar, ska vi sluta käka fiskrom då också? Då äter vi ju bebisar.


28/10

Sitter på universitetet och pluggar. Det handlar om talande tystnader och är faktiskt riktigt intressant. Med det sagt skall jag återgå till det. Nu. Hejdå!

Tidig morgon

Imorse gick jag upp vid åtta. Inte så himla tidigt, men för mig var det en liten mardröm. Halv nio är den ultimata tiden - det spelar ingen roll om jag går och lägger mig klockan tio eller två - jag vaknar automatiskt halv nio, pigg som en nötkärna. Synd, jag önskar att jag automatiskt hoppade ur sängen 07:00. Nåja, ett steg i taget. Jag har åtminstone fått in en riktigt bra frukostrutin, så nu är jag mätt varje morgon ända fram till lunch. Förutom idag - jag orkade inte handla igår (dessutom hade jag ju en vän över för plugg) så allt är SCHLUT! Men vi åt gott igår, kycklinggryta med bulgur till lunch och pizza med räkor till sen middag, finfint käk det där. Gjorde som mormor tipsade och tog bakpulver istället för jäst och det blev mycket godare. Degen blev inte så, hm, degig när den var i ugnen utan blev skör och fin!

Nu ska jag betala hyran (har fått CSN idag) och sen ska jag kila till tåget. Tjing!

Mina fina

Det jag saknar med Skåne är mina djur. Sigrid, Tobbe och Embla. Jag kan liksom inte prata med dem i telefon eller via mail, och halva nöjet med djur är ju att de är så mjuka och mysiga att kela med. Det är inte människor. Här är bilder jag tog innan jag flyttade, bilden på Sigrid är ju lätt bäst. Hon kan njuta av livet.


Embla. Något felvänd men så är hon ju också lite krick ;)


Tobbe. Även känd som Tiggar'n.


En till på Tobbe. Mest för att den är så himla fin.


Och det bästa till sist. Kisemisen, den riktiga livsnjutaren. Jag skaffar nog en katt snart, blir galen av att inte ha ett djur i närheten.

På tal om djur! I fredagskväll när jag kom hem från bion gick tre rådjur över gatan precis framför mig, framför mitt hus. MITT I BYN! Jag vet att jag bor i Ingenstans, men hallå. En mamma och två kid. Helt galet. Jag stannade mitt på gatan och bara glodde, sånt där händer liksom inte i min värld. Söta var de i alla fall, kidsen såg så Bambilika ut. Nåja, det var bara en liten anekdot från Livet i Bushen.

En fredag i Uppsala

I fredags slutade vi tolv, men jag och Madelene skulle stanna kvar eftersom vi skulle gå ut och äta och gå på bio med Karin på kvällen för att fira att vi alla klarat tentan! Vi började med att gå och käka lunch på barista där det blev en ceasarsallad. Vi ville inte ha för mycket i magen eftersom vi skulle äta på en nation senare på kvällen. Där satt vi och samtalade ett par timmar och det bjöds minsann på kaffe efter maten! Jag tog en cappuccino, så himla gott.

Senare tyckte vi det var dags för lite motion så vi började gå runt i Uppsala. Vi gick bl.a. upp till slottet och tittade ut över staden och sedan gick vi till universitetsbiblioteket och dreglade över alla gamla, gamla böcker som finns i utställningssalen. De har ju silverbibeln där, den gjordes under 1500-talet och har ett alldeles eget rum med skum belysning. Kändes lite som att man tittade på Heliga Graal eller så. Man fick inte lov att fotografera inne i biblioteket men jag lägger upp lite bilder från Google också. De som inte är från biblioteket har jag dock tagit själv.


Slottsgården. Slottet är enormt, större än man tror. Varför kan de inte inhysa studenter här? De använder ju inte alla rum ändå.


Här är Slottsträdgåren/Botaniska trädgården sett från Slottsgården. Så HIMLA fint. Det är i barock stil, min favorit, även om jag önskat att det var lite mer prunkande. De där gatulyktorna finns förresten lite överallt i Uppsala, placerade på (ibland) ganska lustiga platser. Vid Museum Gustavianum står det en ensam lyktstolpe mitt i ingenstans, den får mig att tänka på Narnia.


En kanon. Fina grejer.


Vy över Uppsala från slottet sett. Domkyrkan (som är löjligt enorm) rakt föröver, som vi ser.


SILVERBIBELN! Utanför rummet där Silverbibeln ligger (den har sitt eget minsann!) kan man titta på det faktiska ekskrin som Silverbibeln låg i när den överlämnades till Sverige 1669. Det ser ut som om det var gjort igår, bisarrt!

Det var allt för nu!

Fredagsbio

I fredags var jag på bio med Madelene och Karin. Vi såg "The Last Airbender". Det är en fantasyfilm som utspelar sig i en värld som styrs av de fyra elementen - luft, vatten, jord och eld. Varje element har sitt eget folk (luftfolk, vattenfolk, jordfolk och eldfolk) och bland dessa kan vissa kontrollera det element de tillhör. Bland luftfolket finns även en s.k. Avatar, en person som kan manipulera samtliga av de fyra elementen. Denne avatar har som uppgift att se till att det råder balans mellan de olika elementen och han kan också prata med andarna. Det är andarna som ger kraft åt elementen. När filmen börjar har avataren varit försvunnen i över hundra år och luftfolket - det folk hos vilket avataren ständigt reinkarneras - har blivit utrotat av eldfolket som styr över nästan hela världen. En flicka (Katara) och hennes bror är ute och jagar (de är vattenfolk) när de ser något som rör sig under isen. Det visar sig vara avataren - Aang - som efter en dispyt rymde hemifrån för att inte behöva axla rollen som avatar. Eldfolket vill utrota allt luftfolk för att undvika att denne avatar kan reinkarneras - de vill ha absolut makt över världen, och således svävar Aang alltid i fara. Aang å sin sida kämpar inte bara mot eldfolket utan också för att återställa balansen i riket. Kanske mest kämpar han dock med sig själv och insikten att hans försvinnande för hundra år sedan är det som förstört för världen.

En riktigt, riktigt bra film som visades i 3D och som jag gärna vill se igen. På bio, såklart. Jag går ganska ofta på bio men ser inte nödvändigtvis särskilt många filmer - ibland ser jag samma film tre, fyra gånger. Det här var dock första gången sedan jag flyttade som jag gått!

Imorgon kommer det upp ett inlägg om vad vi (jag och Madelene) gjorde på dagen när vi väntade på att Karin skulle skriva klart sin tenta så att vi kunde gå och äta!


Nackspärr

Hej, godmorgon, hallå.
Jag ska snart åka in till Uppsala för att fortsätta med grupparbetet i Världens Språk, tänkte bara uppdatera här först. Jag har åkt på nackspärr efter en lektion (såklart i datorlingvistik) där jag satt vänd åt vänster i två timmar. Eftersom jag aldrig haft det tycker jag väldigt synd om mig själv just nu och går mest runt och klagar för mig själv, därför sitter jag inte vid datorn eller ringer eller sådär. Jag är helt enkelt så uppslukad av min egen nacke och smärtan den känner för att tänka på annat. Gud, jag låter helt galen men såere. Så fort jag slutar tycka synd om mig själv ska jag slå en signal, tills dess får ni ringa så mycket ni vill, jag ringer ju upp.

Visste ni förresten att Linné ville importera tebusken till Sverige för att han ansåg att vi spenderade alldeles för mycket pengar på att importera det färdiga teet? Första försöket misslyckades - när skeppet skulle runda Godahoppsudden föll busken av skeppet och så var det med det. Det tog några försök innan busken så kom hit, men det dröjde inte länge förrän Linné insåg att den inte trivdes i det svenska klimatet och sedan 1781 har man inte odlat te i Sverige, för det var då den sista busken dog! Visst låter det himla gulligt? Älskar sådana små kuriosa.

Nu måste jag kila, vi hörs!

19 oktober 2010

Har inte skrivit här på ett bra tag, vet inte varför egentligen. Har haft tid och lust men har ändå inte kunnat få tummarna loss. Men nu så! Sitter just nu och äter frukost och läser DN, skolan börjar tolv idag. Motivationen till Språk, datorer och textbehandling sjunker mer och mer, det är verkligen den tråkigaste kursen jag behövt läsa någonsin. Tur att vi samtidigt läser Världens språk (som är en riktigt rolig kurs!) så att ändå har något som keeps me going så att säga ;) Efter skolan idag skall jag och Karin studera, vi har ett grupparbete i Världens språk som handlar om språkdrag - det ska vi ta tag i.

Igår hade jag föreläsningar, eller en föreläsning och en övning om man skall vara korrekt. Datorlingvistik är verkligen ingenting jag kan tänka mig att jobba med, inte aktivt i alla fall. Det är ett bra verktyg när man vill söka på t.ex. användningsfrekvensen av ett ord i viss litteratur, men tänk att faktiskt skapa de här korpora som vi använder, galet. Nåväl. Jag åkte in en timme tidigare för att hinna hämta ut mina foton som jag beställt förstoringar av. Jag ska ha dem som tavlor här hemma så det blev tre bilder från min bok som förstorades upp och fyra bilder på mig och lite vänner i normal storlek. De ska upp på väggen när mina föräldrar kommer hit så då får ni se bilder!

På tal om bilder, här kommer en alldeles nytagen på mig. JA, jag är jättetrött och har inte hunnit sminka mig än. Jag ser himla rödhårig ut på bilden, tror inte det är så mycket i verkligheten men jag gillar det. Mina tankebanor just nu upptas mest av om jag ska fortsätta med det röda eller återgå till det blonda. Älskar det röda men samtidigt är det blonda så himla jag. Nåja, nåja.

 


Vardagsbestyr

Hej, hallå!
Var som sagt uppe med tuppen - fem i sju imorse svingade (nåja) jag benen över sängkantan och stapplade ner i tvättstugan. Nu hänger allt på tork (vilket det gjort i drygt två timmar) och vid tolv ska jag ner och hämta in allt och mangla lakanen (om nu mangeln vill fungera ...) och vika strumpor och sådär. Efter det åker jag direkt in till Uppsala, har seminarium vid fyra men tänkte åka in ändå och tralla omkring i stan ett tag. Det är en riktigt fin höstdag här uppe (även om det blåser som tusan) så Uppsala är nog en riktig fröjd idag.
Jag ska kika lite på te, har just nu bara en sort hemma och det är kul att variera sig lite. Ett svart kanske? De har en tehandel på Forumgallerian som jag inte besökt ännu (den är så liten och jag har alltid så mycket packning, är rädd att välta allting!) så dit kan jag ju gå ...
Nu ska jag kila in i duschen, vi hörs!

You think you know me?

Jag är himla trött och skall upp klockan sju imorgon för att tvätta, så jag avslutar kvällen med en "lista". Alltid något!

Namn: Katarina Linnea Molander
Piercingar: Öronen
Tatueringar: Nope, inte än!
Längd: 1.70
Skostorlek: 39

Hårfärg: Just nu rödbrun, men min naturliga är klassiskt svensktråkig. 
Är du kär i någon: Nope.
Önskar du att du bodde någon annanstans: Nej! 
Tänker du på att ta självmord: Oroa er inte (:

Dricker du alkohol: Det slinker väl ner ett och annat glas vin och så.
Röker du
: Nix.
Vilket shampoo använder du
: The Body Shop's Rainforest Shine 
Vilken parfym använder du
: Paul Smith - Rose
Vad är du rädd för
: Ganska mycket, egentligen.
Gillar du att tvätta: Jag har bara gjort det två gånger och det är faktiskt helt OK, luktar gott i tvättstugan så där brukar jag läsa medan jag väntar!
Gillar du Berg-och-Dalbana
: LOVE IT! Den enda karusellen jag kan åka utan att stoppa huvudet i soptunnan efteråt.

Senaste:
Film du hyrde: Oj, jag minns inte.
Film du köpte: Bones säsong 4! 
Låten du lyssnade på: "Rövarkungens ö" med Nationalteatern, skönaste låten!

Personen du ringde: Mamma :D
Tv program du tittade på: The Vicar of Dibley (Ett herrans liv), ÄLSKAR brittisk humor!
Personen du tänkte på: Min mamma, var ju tvungen att komma ihåg vem jag ringde senast. Innan det var det nog, ja, nån i klassen antagligen eftersom allt surrar kring skolan just nu!

ANTAL..
Gånger du varit kär: En gång på riktigt.
Gånger ditt hjärta brustit: Två gånger. Få ihop det om ni kan!
Hjärtan brustit på grund av dig: Inga hoppas jag?
Gånger ditt namn varit med i tidningen: Tre, fyra kanske. Jag vet inte.
Ärr du har på kroppen: Massor, är en riktigt skadedrabbad filur!

SENASTE..
Personen du fick mail av:
Facebook, som alltid. Suck.
Personen du fick brev av: Julia!
Personen du fick sms av: Mamma, vi skickar typ 30 sms om dagen, VAR.
Gången hela din familj åt middag tillsammans: Ja, när var det nu. Den andra september tror jag, kvällen innan de åkte hem från Örbyhus!

Saken du köpte: En korv med bröd på Pressbyrån, bästa stressmaten!
Vad har du gjort idag: Skola mellan 10 och 12 och sen drog vi hem till Karin där det bjöds på fläskpannkaka, massa gott te och ett och annat skratt.
Var det kulJapp!
Hur tidigt stiger du upp:
Varierar, men på senaste tid har det varit runt nio om jag inte haft föreläsningar.
Gillar du att slåss: Nej, inte direkt. Eller, jag tycker det är ganska kul att brottas men inte på allvar.
Vad ska du göra idag: Sova snart, upp tidigt imorgon!
Är du seriös: Mmm, fast jag har ganska svårt att bibehålla fokus under längre perioder, gillar när det händer mycket runt omkring mig.
Vad är du allergisk mot: Katter, pollen och kvalster och sånt. Annars inget vad jag vet.

Var har du ont: I tänderna, börjar bli förkyld så då får jag det.
Använder du hårspray: Nej, jag använder ingenting utöver schampoo och balsam, men när jag känner att jag har råd brukar jag använda Kerastase's kräm för lockigt hår, den är magisk!


VADÅ vinna?!

Min klass är fotbollstokig. Eller i alla fall den del jag lyckats liera mig med. Så vill jag överhuvudtaget hänga med i diskussionerna måste jag nog se matchen ikväll mellan Holland och Sverige. Det går sådär än så länge, men jag har det igång i alla fall. Just nu är det halvlek och 2-0 till Holland. HAHAHAHAHA. Synd om svensken som missade öppet mål.
Nej, jag är ingen tävlingsmänniska. Jag bryr mig inte om att vinna över någon annan än mig själv och jag bryr mig verkligen inte om när någon annan vinner, så länge det inte handlar om vänner varpå jag blir glad för deras skull och sådär ... Typ. Nä. Jag gillar inte att titta på sport så länge det inte är sånt jag tycker är coolt. Som kür (dressyr), simhopp eller freestyle. Eller skidskytte och utförsåkning av olika slag. Ja, ni fattar grejen.
Så jag är ledsen, men jag saknar den där laganda-känslan folk verkar få så fort ett lag av något slag skall tävla mot varandra. Jag bryr mig inte ens om vem som vinner küren eller skidskyttet, jag gillar bara att titta. Fast jag grät faktiskt när Ferry tog guld ... Men det blev ju värsta masspsykosen!
Så, nu fick ni insiderinformation här. Så nu vet ni. Bjud aldrig in mig till att titta på sport. Antingen blir jag uppslukad och hysjar eller så sitter jag och pratar om helt ovidkommande saker. Ni kommer bli galna på mig. Fråga gärna, men tjata inte om jag säger nej ;)

En tidig jul?

Nu är jag ikapp med polskan. Skönt! Det svåraste är alla småord, blir galen på dem ibland. Som "w" som betyder här. Och "tu" som betyder där. Man kan säga "tutaj" också. Ja, jösses.
Nu ska jag koka en stor kopp kaffe och läsa. Sedan ska jag gå en sväng till, bara en liten och köpa lite bananer (jag kommer få skjörbjugg här - är så rädd att slösa pengar på frukt och sen inte äta upp allt så jag köper oftast inte alls ...) och en apelsin och äta det till lunch. Alla är sjuka här uppe just nu (det snörvlas och hostas överallt) så jag tänkte boosta immunförsvaret med c-vitamin. Mhm.

Igår fick jag reda på att jag inte får några julklapp :( Inte på julafton, i alla fall! Haha. Jag får dem tydligen nu när jag kommer hem istället. Det är bra - jag hade inte haft en chans att få upp allt efter jul eftersom jag då åker tåg eller flyg och det är inte direkt den ultimata transportanordningen. Även om jag fått i jul hade jag ändå önskat mig samma saker. En köksassistent, en järngryta (emaljerad eller inte spelar ingen roll) och en symaskin. Jag vill så gärna sy! Och ett överkast, förstås. Lapptäcke. Det hade varit det ultimata, så hemtrevligt!

Nu ska jag som sagt koka kaffe och gräva ner mig i min bok! Bara tvåhundra sidor kvar nu, pust!

Goderafton

Inatt kommer jag inte kunna sova - jag sov trots allt elva timmar inatt. Så jag kommer ligga uppe och läsa till klockan två ungefär och sen sätta klockan på åtta imorgonbitti så att vi får rätsida på dygnet någon gång. Jag tycker det är hur skönt som helst att vara ledig, men det räcker med helgen och en dag till om de andra dagarna är fullspäckade. Jag gillar tvång eftersom det får mig att uppskatta de fria stunderna. Paradoxalt, mais c'est la vie.

Imorgon skall jag plugga i princip hela dagen eftersom jag känner för det. Det blir polska eftersom vi inte har något att göra "på riktigt" i de andra ämnena - inget som kräver självstudier i alla fall. Jag ska även läsa. Jag bannar mig själv för att jag inte tog med min picknickfilt när jag flyttade. Den är det ultimata "sitta-ute-när-det-är-lite-för-kallt"-filten och jag hade velat ha den nu (imorgon), sätta mig i en glänta någonstans och läsa hela dagen. Men se det går inte! Tur att jag har en skön soffa i alla fall!

När jag började skriva hade jag värsta planen och idén om vad som skulle stå här, men det är såklart som bortblåst nu. Ska ge "P.S. I love you" som går på fyran just nu en chans till innan jag borstar tänderna och kryper ned i sängen tillsammans med min bok. Den är så himla bra!

Att plugga

Hej!

Jag har nyss avslutat en timmes polskaplugg. Det börjar lätta upp nu - verbstammarna sitter och är inte så svåra och stavningen börjar kännas mer självklar och lättare att ta efter. Den är dock fortfarande jobbig - jag är van vid romanska språk som franska, engelska och germanska som tyska där stavningen är betydligt lättare att gissa sig till. Men som sagt, det börjar bli lättare nu! Just nu pluggar jag pronomen och verbböjningar - kul! Och glosor. Mycket glosor. Jag har mycket svårare att minnas dessa då de som sagt inte liknar något annat språk jag kan, men vissa börjar sätta sig och det är kul när man tagit sig över en tröskel och känner att det lossnar!

Idag sov jag alldeles för länge, vaknade inte förrän halv elva när mamma skickade sms. Inte bra. Så idag har jag bara tagit en långpromenad, duschat, käkat brunch och pluggat. Jag ska se till att göra upp ett schema då jag har lite problem att få polskan gjord - jag har inga lektioner i det utan det är en internetbaserad kurs. Just nu tar jag igen förra veckans övningar då all den tiden gick åt till tentaplugg. Skulle gjort det tidigare men det har på något vis försvunnit från mitt minne. Nu kör vi hur som helst!

Jag kommer för övrigt befinna mig i Skåneland 5-10 november! Ska bara boka resan hem också.

Godmorgon!

Jag skulle vilja dra igång dammsugaren just nu och få möget överstökat men jag vet inte om jag vågar. Det ter sig nämnligen som att tjejen som bor tillsammans med sin kille under mig inte gör något särskilt om dagarna. Jag vet att han pluggar, men jag ser bara henne lämna huset ungefär en gång i veckan och hon bär aldrig skolväska eller en påse med böcker i. Hon är lite av ett mysterium. De kan inte vara gamla, heller, för den delen och har förmodligen flyttat för gymnasiets skull. Eller, hon är åtminstone i gymnasieålder. Heee.

Om ni undrar vad jag gjorde igår lagade jag mat hela kvällen. Först gjorde jag boeuf bourguignon som jag knappt kan vänta på att sörpla i mig och sedan gjorde jag minsann knäckflarn också. Självklart blev det lite smet över till lite vaniljglass. Bästa efterrätten! Idag ska jag göra milkpudding, bärkompott och koka ris. Mycket upphetsande. Gästerna kommer vid sju så bäst att ha maten klar! Ska inom IKEA en sväng också, kom på att jag bara har tre underlägg!

Tjing!


Päls = skinn?

Igår när jag var i stan hade jag på mig min skinnjacka och mina seglarskor. En tjej från Djurens Rätt kom upp till mig och frågade vad jag tyckte om att bära päls. "Vedervärdigt" svarade jag varpå hon fnissade och sade att det väl var lite dubbelmorar eftersom jag ju faktiskt hade döda djur både på fötterna och överkroppen.
Jag blev faktiskt lite irriterad och frågade hur hon överhuvudtaget kunde jämställa de två. Jag äter ju kött och det skinn som finns i mina skor och min jacka är från djur man äter, kor och lamm och hjort och så vidare. Päls kommer från rovdjur och sådana äter man inte då de har rykte om sig att smaka vidrigt (och dessutom är så mycket jobbigare att fånga ...). Alltså, när man dödar ett djur för pälsen går resten till slasken. När man dödar en ko eller ett lamm gör man det för maten och skinnet är en biprodukt som används till kläder, skor, handskar och sådant. Ben och brosk går till att koka buljong på eller göra vackra snideri och så vidare - det kan hålla på i evigheter.

Tjejen stod tyst ett tag men sade sen "Man ska inte äta djur! Det är mord! Bli vegan!". "Nä," sa jag "varför då? Kött är gott och lätt och gör att man inte behöver oroa sig för intaget av fullt protein.". Sen gick jag. Lite ohyfsat, jag vet, men jag orkade inte ta diskussionen om veganism just då. Någonstans får det räcka med att kött ingår i min föda ungefär tre gånger i veckan, inte mer. Och det är för min egen skull.


Do come in

Nu ska jag strax åka in till Uppsala för att införskaffa högrev. Jag ska ha lite folk här på torsdag så jag ska såklart laga boeuf bourgignon. Min paradrätt, höhö. Jag menar, de första som besöker min lägenhet sedan jag flyttade in (mapa ej inräknade) måste ju charmas! Så idag ska jag handla och städa HELA lägenheten grundligt.
Turligt nog har vi City Gross, Coop, Maxi och Gud vet allt på samma område i Uppsala så jag kan kryssa husen emellan för att hitta det jag behöver. D.v.s. det mesta på Coop och köttet där det är billigast just nu.

Finns på mobilen som alltid :)

Tjing!

Strömavbrott i nästan hela norra Uppland.

Vi har strömavbrott och jag är så (ursäkta språket mormor) JÄÄÄÄÄVLA hungrig!!!!! Jag ser till att ha så mycket som möjligt i kyl och frys hela tiden då det tydligen skall göra att det drar mindre energi, så jag står helt utan ordentlig föda för närvarande. Vem vill käka fryst bröd eller kylskåpskall lasagne liksom? Och flingorna tog slut imorse. Har man tur eller? Har blockchoklad i skafferiet, får väl gnaga på det.
Jag var på ICA för att handla mat när det hände, jag var på väg till falukorven och plötsligt blir allt svart. Jag som skulle käka kanelbullar :( men de kunde inte göra något så det var bara att traska iväg tomhänt. Jag hoppas ni känner min smärta. Nu ska jag stänga ner datorn (vill kanske ha den till film ikväll) så inte batteriet dör, gå till köket och försöka sno ihop något och sedan slänga mig i soffan och läsa. Kanske ska plugga till och med? Vet inte vad dock. Nåväl.

Vi hörs så fort elen kommit tillbaka, tills dess finns jag på mobilen!

4 oktober

Godmooooorgon!
Sovit gott? Det har jag. Sju fina timmar. Ingenting i jämförelse med gårdagens elva men bra ändå. Man blir så seg av att sova för länge.

Idag skall jag åka in till Uppsala för att lämna in min hemtenta. Den handlar om grammatik (morfologi och syntax) och har väl egentligen gått ut på att analysera indianspråket cherokees (tsalagi) verb - är ordet "hungry" (som är ett predikativ i engelska och således inte ett eget verb) ett adjektiv eller verb? Som ledtrådar har man ett annat verb - i detta fall "moan" (gnälla) - och ett adjektiv (pretty) som böjts i olika former, alltid med tredje person singular som utgångspunkt. HAHA! Jag älskar hur mycket jag lärt mig här. Den där uppgiften (och den om Manam, ett austronesiskt språk från Nya Guinea) var otroligt rolig och det är så intressant. När man känner att man kommit på något känner man YES! Det här är stort.

I Uppsala skall jag även framkalla en del bilder att sätta upp i ramar här hemma. Börjar bli smått galen på mina tomma väggar så nu ska här kirras! Skicka gärna fina bilder via min mail - [email protected] - så att jag kan skriva ut dem också!

Nu - frukost. Vi hörs!

Om vintern blir kall

Årets vinter ska bli den kallaste på flera hundra år sägs det. Jag som nästan frös ihjäl nere i Skåne förra året (som dessutom ligger vid havet och således inte är inlandskallt) kommer ju frysa fast här uppe - dels är det längre norrut och dels ligger det inte vid kusten så havet mildrar inte kylan. FY! Jag har jacka (en skidjacka, bara man springer lite och får upp värmen håller den en varm och go senare) och skor, men med tanke på att jag frös i dem förra året om jag var ute mer än tio minuter (vi snackar tjocka, välfodrade läderskor gjorda för nordiskt klimat) kommer mina fossingar må dåligt här, även med raggsockar. Så jag funderar på att investera i ett par mukluks, kanadensiska skor som de kanadensiska indianerna använt sig av i många, många år. De är gjorda i säl- eller rådjursskinn och ska klara ner till -30 grader. De fungerar dock annars som ex. fårskinn - håller en konstant värme så man kan gå i dem både då det är plus- och minusgrader. De är sjukt fina också, men ganska dyra. Så vi får se. Det är inte aktuellt förrän i november, december. Och blir det inte smällkallt är det ju ingen större anledning att införskaffa.


Förresten, jag kommer nog hem fredag/lördag vecka 44 och stannar tills onsdag v.45! Har ingen direkt skola då och vill hem och träffa familj och vänner litegrann. Sedan åker vi (mamma, jag och pappa) upp igen på onsdagnatt/torsdag morgon. MEN jag vill fortfarande att så många som möjligt ska komma hit och hälsa på, vill ju visa min lägenhet!


RSS 2.0