Ladies and gentlemen, I give you ...



Världens roligaste. Seriöst. Han är så sjukt skön! Om ni inte garvar ihjäl er har ni ingen humor! Om ni inte förstår vad han säger - lär er den typen av engelska. ENKOM för att kunna beskåda Ross Noble!

Hum

Är det bara jag som inte tänker läsa Blondinbellas bok "Egoboost!: Överlevnadsguide för unga tjejer"? Jag menar. Hallå. Jag tänker INTE ge Bonnier de pengarna så lätt. Isabella Löwengrip har skrivit en bok om hur man tacklar vacklande självkänsla, svartsjuka, brustna hjärtan, mobbning etc. etc. men jag frågar mig vad det egentligen är hon kan mer om än vi andra? Nej, jag vet inte. Sådana där självhjälpsböcker känns mest påhitt. Inte ens Mia Törnblom (och jag har tyvärr läst lite texter av henne ...) klarar av det, tycker jag, och ärligt talat känns det som att om man inte känner att man kan ta sig ur det själv kanske man ska låta tiden läka? Hade JAG fått i uppdrag att skriva en sådan bok hade jag givit ut en bok med sjuhundra sidor och på mittuppslaget hade det stått "TIDEN LÄKER ALLA SÅR, RYCK UPP DIG OCH FORTSÄTT LEVA FÖR FAN".

Herregud. Hade inte jag gått vidare hade jag varit död för längesedan.

Men visst. Det är bara jag och min uppfostran. Om ni blir hjälpta av självhjälpshandböcker - be my guest. Kom bara inte och förklara för mig sen varför jag beter mig som jag gör. Tyvärr brukar det ju bli så. "Åh men Katie jag läste en bok/pratade med min psykolog om ditt problem och det stod/han sade att det var såhär att ...". URSÄKTA? Jag har inte berättat fullt ut om hur det var och jag har verkligen inte pratat med din psykolog om det. Gudars. Vet ni att folk anser att de bästa lyssnarna är de som faktiskt lyssnar, frågar och ger olika förslag och inte kommer med direkta påståenden om hur man mår och vad man SKA göra?

Så nu vet ni det. Om folk undviker er när ni kommer in på "såhär gör du för att må bättre"-spåret, liksom.

My second love

Efter att ha haft en riktig skithelg - Markus 18-årsfest och balklänningsprovningen igår undantaget - som resulterat i att jag inte ätit på mer än två dagar tänkte jag ta tag i mitt liv och skriva lite här.

Bloggen är, när den väl skrivs, ganska översvämmad av boktips och som ni vet läser jag allt från barnsliga sagoböcker (säger bara läs "Fem små godnattsagor" om ni vill dö av gullighet) till tunga Nobelpristagarböcker och Fantasy. Mest förtjust är jag såklart i romantiken med Austen och Brontë, men vem har missat det? Men! Nu tänkte jag dela med mig lite av mina filmtips istället. Jag är inte särskilt bra på det här med undangömda filmer och har egentligen en ganska mainstream filmsmak. Tror jag. Eller, dålig. När jag tittar på film vill jag underhållas eller bli "blown away" på ett mentalt plan. Gärna både och. Detta har resulterat i att jag har en mängd konstiga filmer (jag älskar B-komedier - SÅ JÄVLA ROLIGT!) och humorn är alltid, alltid supertorr. Nog prat. Nedan en liten lista på mina absoluta favoriter vad gäller film och serier.

FILM

The Hours
- melodrama med Meryl Streep, Nicole Kidman och Julianne Moore i huvudrollerna. Filmen utspelar sig kring boken "Mrs Dalloway" som skrevs av Virginia Woolf. Kidman porträtterar Woolf och hon gör det riktigt, riktigt bra!

Down Periscope (Titta vi dyker)
- Kelsey Grammer spelar huvudrollen som den galna vill-bli-ubåtkaptenen Tom Dodge. Världens roligaste film HELT i min smak. Vill man få reda på vilken humor jag har - kolla in denna. Det är en B-film och den är ganska svår att få tag på, men HALLÅ så värt det! Rob Schneider är med och har en rolig biroll. Den utspelar sig på en ubåtsskorv från andra världskriget och är således en dieselubåt. Deras uppdrag: ta sig förbi toppmodern teknik och skjuta på ett utsatt mål. Ja, alltså. Jag kan inte sluta skratta. En kille har superhörsel och gör valljud och kan höra när humrar slåss på bottnen, en annan är supersnuskig kock och en tredje är en elektriker som använder sig själv som sladd.

Horton Hears A Who
- så himla gullig film om när elefanten Horton hittar en hel värld inne i ett dammkorn på en blomma. Jag älskar filmen främst för rollfiguren Katie, en fluffig liten gul boll som påminner mig om mig själv (och andra påminns tydligen om mig också ...) när jag inte riktigt har alla hästar i stallet.

Lost in Austen
- Amanda Price finner en dag Elizabeth Bennet (Pride and Prejudice) i sitt badrum - i vår tid - och finner sig nästa dag ha bytt plats med denne. Amanda hamnar i sjuttonhundratalets England och stöter på alla karaktärer från boken P&P. Det är en fruktansvärt vacker kärlekssaga/komedi och jag kan ju säga att de av er som, liksom jag, blev besviken på både Mr Darcy och Mr Bingley i filmen med Keira Knightley INTE kommer bli det igen. Elliot Cowan spelar Darcy och Tom Mison spelar Bingley. Detta är egentligen ingen film men då den inte är längre än tre timmar hamnar den här ändå. SEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Stardust
- jag älskar sagor. Det är det bästa jag vet. Antingen är man god eller ond, kungligheter HAR blått blod och alla ting kommer i tre, sju eller nio. Dessutom är jag ett stort fan av Clare Danes, och att mästaren Robert DeNiro är med gör ju inte saken sämre. Himla fin film som jag sett tusen gånger om. Om inte mer!

New Moon
- förlåt. Men jag älskar New Moon. Jag såg den tre gånger på bio och har hyrt den och sett den säkert tio gånger (jomenvisst ÄR jag jätteekonomisk?!). Kristen Stewart är en fruktansvärt dålig skådis och i sanningens namn är väl Pattinson ingen stjärna heller direkt, men Taylor Lautner är så fin så fin och jag önskar att jag hade en sådan vän. Det bästa i hela filmen är när Edward gjort slut med Bella och hon är deprimerad. Jag älskar musiken och jag älskar att jag vet precis hur Bella känner sig. Precis.

Avatar
- herregud. Vem gillar inte Avatar? Egoina, okej, men hon tror på hypen rent undermedvetet och blir således alltid besviken. Jag såg den på premiären och hade en himla fin kväll. Jag grät som ett litet barn för att allt var så vackert och för att jag verkligen kunde se och känna hur känsligt det var. Jag älskar att de gjort naturen till en enda levande organism med en konkret livgivare - Ey'wa - så att man kan känna ordentligt. Jag blev nästan fallfruktsätare på kuppen. ÅH.

Harry Potter
- ja, vad mer behövs sägas? GO HERMIONE!

Puh. Nu vet ni vad jag gillar för filmer. Återkommer någon gång med serier (och miniserier) que j'aime. Toodles!

For you, my dears

Om ni är sådana som behöver inspiration för att kunna arbeta (dvs lite jäklar anamma) rekommenderar jag att ni sover tre-fyra timmar och går upp lagom till månskenet och med fördel under fullmåne. Ljuset är nämnligen väldigt inspirerande och så drömskt att man helt enkelt måste bli lite produktiv.

Se dock till att ni inte tillhör den skara som påverkas av månskenet - det är känt att människor tenderar att gå lite
bananas just när det är fullmåne. Hemska mord and so forth.

Om ni inte orkar vänta till nästa fullmåne som inträder den
tolfte juni ger jag er här en fin bild på en fullmåne som lyser upp vatten och skog.


Undrar om lilla båtens passagerare kommer bli galna av månskenet?

Maj 19, 2010

Det är inte sällan jag finner mig själv alldeles uppslukad av en bok. Så pass uppslukad att jag glömmer allt i min omgivning och förmodligen inte skulle märka om huset sattes i brand. Att läsa har blivit lite som min egen terapi: en chans att varva ner och förlägga eventuella aggressioner i en annan, vilande del av hjärnan. Det kan låta dumt. Alla psykologiska teorier kretsar kring bearbetning. Det som är problemet skall tas upp till ytan och bearbetas för att man skall kunna släppa det och gå vidare i livet.

Jag är inte fullkomligt övertygad om att det är så. Inte för egen del, i alla fall. Det kommer dels som en teori baserad på mig själv och hur jag fungerar, men det grundas också i alla de gånger en vän gråtit ut mot min axel och ältat och ältat det som gått fel i livet. Det brukar inte lugna sig när man fått prata igenom det. Tvärtom brukar det bli värre, accelerera. Kanske är det för att det när det tas upp till ytan följer med segment av andra problem som också behöver bearbetas, kanske är det bara så människan fungerar. Jag har ingen PhD i Psychology och jag planerar inte att skaffa mig en, så jag skall inte spekulera vidare i ämnet.

Däremot vill jag säga att om ni har ett problem som är så stort att ni kan känna det värka i bröstet - gör något annat. Se bara till att det är något som får dig att tänka på andra saker än just problemet. Sysselsätt dig, men se till att det är med något som du verkligen tycker om. Den där enorma uppsatsen om Skånes bergarter kanske inte är det absolut bästa valet, så länge du inte tycker att det är det roligaste som finns, såklart. 

Läs en bok, skriv en novell eller en dikt, ge dig ut och orientera eller shoppa. Gör vad som helst bara du inte har tillfälle att tänka på det som bekymrar dig. Ibland lagar jag en riktigt komplicerad kaka eller en maträtt jag inte trodde jag skulle klara av. Ibland går jag till ett område jag aldrig varit i förut och tvingar mig själv att hitta därifrån. Det sista jag tänker på då är kompisen som svek eller läraren som inte lyssnade.

Har du något du brukar göra när du inte pallar med verkligheten? Berätta!

På tal om föregående inlägg

Jag avslutade förra inlägget med att konstatera att pocketböcker blivit så fruktansvärt dyra och tänkte spinna vidare på det spåret.

Visste ni att "Smaken" av Muriel Barbery, som för övrigt skrivit världens finaste bok "Igelkottens elegans", går loss på hela 219 riksdaler och mer i vissa fall?

Det sjuka är att det inte ens är hårdpärm. Den här häftad med flikar.

Förstår ni. TVÅHUNDRANITTON RIKSDALER för en bok man inte vågar lägga i väskan utan pocketskydd. Ordning och reda kommer tjäna en hacka. Och Barbery också.


För tvåhundranitton svenska kronor blir den här bakelsen din. Den är så söt att den nästan är värd sitt pris. Men bara nästan. På CDON hittar du den för 179:-

.

Det gör så inihelvetes ont just nu. Så jag ska kura ihop mig i min soffa tillsammans med tre avsnitt Glee som jag redan sett en gång idag.

Jag läser förresten en fin bok just nu. Eller fin vet jag inte om den är, den handlar om några studenter i USA som förutom att vara besatta av grekisk och romersk historia mördar en av sina vänner för att dölja ett annat mord. Jag fick den tipsad av mannen som jobbar på Akademibokhandeln på Mobilia i Malmö. Han sa att det var "en pärla" och att den nyss återkommit i tryck. Jag tänkte att framsidan var så färgglad och fin och det behövde min bokhylla. Och lite studentmord har aldrig skadat någon. Så jag köpte boken. Den är lång. Nära sjuhundra sidor. Jag har läst 400 av dessa. Förhoppningsvis 450 by the end of the night.

Så. Läs den.

Åh, just det. Den heter Den hemliga historien och är skriven av Donna Tartt (jag vet, men det är en seriös bok. Lovar). Och förlåt för punkt inne i parentes.



72:- kostade den. Snuskigt vad de tar betalt för pocket nuförtiden.


Bildregn

Bloggar ju aldrig längre. Och orkar inte. Pappa på sjukhus, så ni får hålla till godo med bildregn.


Var på födelsedagskalas för kusin och det bjöds på hamburgare med hur mycket sås som helst. Jag älskar sås! Åt två sådana som ovan, vitlökssås, guacamole och stark chilisalsa är modellen. Gud vad gott jag luktade hela kvällen.


Fint valborgsfirande hemma hos mig. Jag fick jättefina blommor! De rosalila är från Emma och står för närvarande på mitt skrivbord. Den orange flådiga konstruktionen med rosor och sådana där vad de nu heter och ormbunke fick jag av Calle, mest för att han var skyldig mig en ros sen i somras när han pajade min fina, röda. Jag fick finfina ljus också av Carl-Axel, men de fastnade inte på bild tyvärr. Tack för en underbar kväll som distraherade och gjorde det till en trevlig Valborg :)


Jag och Julia i höstas. What would I do without you?

RSS 2.0