Things you mighn't have known

Jag känner mig sådär härligt (jobbigt?) dela-med-mig-av-min-personlighetig idag så jag tänkte sammanställa en liten lista på egenheter jag har för mig om dagarna...

Visste du att jag...
.. inte kan lämna huset utan att ha bäddat min säng?
.. gärna bäddar andras sängar om jag sovit borta (bara den jag sovit i hehe)?
.. ber varje kväll innan jag somnar?
.. är besatt av Englands tidiga 1800-tal?
.. skriver bättre än jag talar - vill ni veta något jag tänker är bästa sättet att ge mig papper och penna?
.. brukar ägna bussresor o. likn. åt att fantisera mig bort - inte sällan i min fantasis Rumänien (Transsylvanien)
.. har Washington State och Transsylvanien som mina högst rankade resmål?
.. älskar höst och vår, men ogillar vinter och sommar eftersom jag älskar när vädret är oberäkneligt?
.. längtar efter åska?
.. älskar Star Trek Voyager?
.. älskar att diskutera politik, samhällsfrågor och i viss mån ekonomi?
.. anser att Sveriges skolsystem faller på antalet kurser man måste läsa, och ändå läser minst 600 poäng utökat?
.. drömmer om ett liv som fältarkeolog, men väljer något annat för att jag vill ha säkerhet hellre än njutning?
.. låter min personlighet påverkas extremt av karaktärer i böcker jag gillar?
.. spelat tvärflöjt i sju år?
.. är en ganska duktig praktiker och problemlösare?
.. har matte som mitt svagaste ämne?
.. lägger mer pengar på böcker än på kläder utan att blinka?

Hmm, Det blev en del. Vad har ni för egenheter?

Det här med kognitiva perspektivet . .

Jag har alltid haft svårt för just det kognitiva perspektivet inom psykologin, som ju går ut på att tanken kommer före känslan. Jag kan förstå själva tanken och uppfattningen att ens välmående (eller brist på sådant) beror på att man tänker och sedan känner, men för mig fungerar det inte att applicera det på livet.

Vi kan ta ett klassiskt exempel. Svartsjuka. En av de mest irrationella känslor mänskligheten skapat. Kognitiv? Nja. Om jag blir svartsjuk kommer det krypande som en känsla i hela baksidan av kroppen, framförallt i svanken. Jag blir illa till mods utan att veta varför, och det är inte förrän jag kopplar känslan till fenomenet svartsjuka som jag inser vad det är jag känner.

Inte heller tycker jag att det går att applicera på en situation som t.ex. skräckfilmer. Jag vet ju mycket väl - och tänker för övrigt - att det inte är farligt, men ändå sitter jag där och gråter av skräck. Det är helt enkelt känslan som övermannar mig.
Vad tror ni? Styr tanken känslan uteslutande, bara i vissa situationer eller inte alls?

Vuxenpoäng

Idag skaffade jag mig internetbank. Uppgifter och dosa kommer snart till min brevlåda. Hur sjukt det känns - nu är jag arton och får flytta om jag vill! Det fick jag väl innan också, men det är först nu som jag faktiskt har frihet att göra ungefär precis vad jag vill. Det känns sjukt.

Och när jag väl satt upp mig på internetbanken kände jag hur mina redan överdrivna vuxenpoäng ökade markant. Håhåjaja, jag börjar bli gammal.

För övrigt var Harry Potter jättebra. Huruvida det beror på att den faktiskt är det eller att jag inte läst boken på ett bra tag låter jag vara osagt. Men se den! Calle gillade den också - den triggade hans läslust. Hihi!

Saturday

Det är svårt att somna i tid om man går upp sent. Kom upp klockan tio idag, vilket är alldeles för sent! Imorgon lär jag väl vakna vid åtta-snåret med tanke på att jag alltid sover sämre (men djupare när jag väl sover) när jag har någon bredvid mig.

Ikväll (eftermiddag) kommer Calle hit, och ikväll ska vi se HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE! Hur underbart är inte det, liksom? Två flugor i en smäll, liksom. Fram tills Twilights ankomst var Harry Potter det absolut häftigaste jag visste, och även det som fick mig att må bra om jag läste. Kommer ihåg när jag gick i sjuan och läste om böckerna för typ tionde gången. Några vänner hade suttit med lappar och sagt saker om mig på skoj, och jag hade inte hört ett smack förrän jag kom ut från klassrummet och någon sa "Jasså, du, Katie - du är en sån som festar hårt du ;)". Ja jäklar.

Över till ett ämne då, för den delen. Jag läste som kanske bekant litteraturvetenskap i våras, och det var min favoritkurs alla kategorier. Tror nog att det enda som toppar det är när man läser om blodomloppet och lungorna på biologin... I alla fall. Vid ett (många) tillfällen diskuterade vi god/mindre god litteratur och klassens "litteraturkännare" gav sig på både Harry Potter och Twilight. Jag försvarade inte böckerna som jag skulle - problematiken kring att vara med folk som är just självutnämnda litteraturkännare (som jag inte har något emot överhuvudtaget - trevligare människor får man leta efter) är att man själv får för sig att man vill vara där. Hur som helst ska jag nu ställa en fråga: vad är god litteratur?

Merparten svarar nog Nobelpristagare, Tolstoj, Kafka, Murakami och kanske Dickens. Varför? För att de har ett fantastiskt språk och en förmåga att formulera meningar som får alla språknördar att komma multipelt. När HP och Twilight nämndes av några som god litteratur, freakade kännarna. Hur kan man säga så? Jag kan hålla med på en punkt - språket i sig är inte orgasmframkallande. Men vad gäller just HP och Twilight är att böckerna förmår måla upp hela historien framför sig - man känner det som om man sitter bredvid och tittar på när Harry genomgår alla svårigheter, och man känner sig som Bella (och Jacob i fjärde) när man läser Twilight-sagan. DET är också ett slags fenomenalt författarskap, om än inte på samma sätt. För egentligen - vem är kritiker att säga att bara för att en författare framkallar visuella bilder med sin text istället för språkliga sådana, är de sämre litteraturmässigt sett?

Nä. Länge leve mångfalden. Dock måste jag ju säga att det FINNS stora skillnader på litteratur, kvalitetsmässigt. Dock är det läsupplevelsen som räknas.


Charity project

Kom hem från staden för en ganska bra stund sedan (jag har faktiskt skrivit inlägg sen dess, haha..). I stan var jag på banken, åt brunch på EH och letade efter skivor. Hittade dock inga.. Letade även efter enkla, bruna läderarmband, men hittade inga sådana heller. Vet ni var det finns?

Just nu ser det ut som om det blir Stockholm i slutet av oktober! Dock inte säkert, men det lutar åt det och jag hoppas innerligt - fo shizzle!

Escape


Min favoritlåt just nu. Bästa. Muse - Escape från albumet Showbiz

För er som inte vet är jag ett stort fan av MUSE. Varför? För att det är poesi i musikform. Jag är avundsjuk. Pratade med en kille i en musikaffär idag; sade att jag önskar att jag haft tålamod att skriva en bok, eller kunskapen och förmågan att skriva bra, träffande låttexter och sätta musik till."Skriv poesi, då", svarade han. "Det är svårare." svarade jag "När man skriver en bok har man 400 sidor på sig att komma fram till sin slutsats - skriver du en dikt har du några få meningar.". Vad svarar man på det? Han sa i alla fall ingenting.

You would say anything
And you would try anything
To escape your meaningless
And your insignificance
You're uncontrollable
And we are unlovable
And I don't want you to think that I care
I never would, I never could again


Why can't you just love her?
Why be such a monster?
You bully from a distance
Your brain needs some assistance
But I'll still take all the blame
'Cause you and me are both one and the same
And its driving me mad
And its driving me mad


I'll take back all the things that I said
I didn't realize I was talking to the living dead
And I dont want you to think that I care
I never would, I never could again


You would say anything
And you would try anything
To escape your meaningless
And your insignificance

Tristess

Böcker, film, promenader, tankar, älskling, vänner och ännu mer tankar. Det är mitt sommarlov. Och det är helt underbart. Jag saknar inte skolan (än), men det lär väl komma snart antar jag. I alla fall det faktum att det finns saker att göra. Läxor, prov, uppsatser. Projektarbetet. Jag börjar ju trean nu. Fytusan!

Det känns som om livet liksom.. går mot sitt slut. Haha, inte som i att jag kommer dö snart, men som att allt börjar falla på plats. Impulsivitet lönar sig inte alltid längre, och problematiken kring livets mening gör sig alltmer påmind. Bra jobb, äktenskap, barn, villa, hund, katt, kombibil och årliga resor till soliga länder eller nån skidort. Herregud. Jag har - efter att ha suttit hemma denna veckan i min underbara ensamhet - tittat på så många program som handlar om det "underbara" i att ha en liten egen (halvt i alla fall) att det går runt i skallen. Men jag ser inte tjusningen i det, som så många andra verkar göra. När ett barn föds gråter jag inte - jag gör en konstig min för att skriket och vetskapen om att det som kommer ut är ett ofullständigt, försvarslöst knytte som är helt beroende av andra tills det att det når 1½ års ålder. Ja, visste ni det? Egentligen borde människofostret inte komma ut förrän efter 27 månader. Men se,bara för att våra förfäder bestämde sig för att det skulle vara en god idé att gå på två ben krympte kvinnans bäcken, och det var inte längre möjligt att föda en kolossbebis på 27 månader. Nä, 9 blev det nya 27. Helt sjukt.

Så. Som ni förstår är jag lite avig till det där med barn. Inte för att det är aktuellt, utan för att det är så fel rent evolutionärt sett. Människan borde inte ha överlevt - hon är svag. Men hennes hjärna räddade henne. Om man nu kan säga att den varit till fördel för oss.


Kort update

Tyvärr (om ni nu bryr er) lär ni nog få vänta på att min nya design ska komma. Jag har nämligen inte tid (haha ja, jag har sommarlov och inte tid!) att sätta mig ner med sådant för närvarande. Eller, jag tar mig i alla fall inte tid. Jag gör ingenting av vikt om dagarna - absolut nada. Och jag älskar det! Ikväll ska jag krypa ner framför Twilight, som jag av någon anledning börjat tycka är bra. Jag vet inte huruvida det beror på det faktum att jag inte läst böckerna på snart ett år, eller om det är något så skumt som att jag ser den hemma framför TV:n. Tror ni att filmer man inte gillade på bio kan vara bra om man ser dem hemma?

För övrigt fungerar min laptop igen! Alltså, min 15" HP. Innan har jag haft min lilla Samsung, men det har faktiskt varit ganska jobbigt att sitta vid den och skriva uppsatser och liknande så jag är riktigt, riktigt glad att min stora (hehe, mindre liten kanske ;P) fungerar igen!


Change is coming

Jag ska ta tag i den här bloggen snart. Jag känner svartvitt med skarplila inslag. I have a vision. Ska bara lära mig HTML-koder först. Sedan ska ni få se. Så länge ger jag er en liten föraning på temat. Bilden är tagen idag,


A mon goût

Igelkottens elegans av marockanska Muriel Barbery är en bok helt i min smak. Den är varm och intelligent. Språkmässigt är den skriven som jag skriver då jag lever ut mina snuskigaste språkdrömmar (jo, språk har en viss sexuell laddning för mig), vilket bidrar till att jag njuter av varje ord. Jag är nämnligen väldigt förtjust i mitt eget sätt att skriva.

Förutom redan nämnda ting om bokens goda sidor, vill jag nämna ett negativt ting. Det är ett, förvisso klipskt, stilgrepp av författarinnan som jag retar mig innerligt på: upprepning. Av adjektiv. Jag tycker om adjektiv; de är en komfort; något att luta sig mot när inga andra ord passar in. Men jag tycker inte om upprepningar. Jag tycker inte om det faktum att hon låter både Renée och Paloma beskriva sitt humör som uruselt. Det passar sig inte. Även om jag kan förstå det geniala i det hela. Kontinuitet; en nästan osynlig röd tråd. Den är bara bra om man inte ser den förrän efteråt. Jag vill inte ha det i min text.

Annars är boken underbar. LÄS!

I Will Follow You Into the Dark

Love of mine some day you will die
But I'll be close behind
I'll follow you into the dark

No blinding light or tunnels to gates of white
Just our hands clasped so tight
Waiting for the hint of a spark
If Heaven and Hell decide
That they both are satisfied
Illuminate the NOs on their vacancy signs

If there's no one beside you
When your soul embarks
Then I'll follow you into the dark

In Catholic school as vicious as Roman rule
I got my knuckles bruised by a lady in black
And I held my tongue as she told me
"Son fear is the heart of love"
So I never went back

If Heaven and Hell decide
That they both are satisfied
Illuminate the NOs on their vacancy signs

If there's no one beside you
When your soul embarks
Then I'll follow you into the dark

You and me have seen everything to see
From Bangkok to Calgary
And the soles of your shoes are all worn down
The time for sleep is now
It's nothing to cry about
'cause we'll hold each other soon
In the blackest of rooms

If Heaven and Hell decide
That they both are satisfied
Illuminate the No's on their vacancy signs

If there's no one beside you
When your soul embarks
Then I'll follow you into the dark
Then I'll follow you into the dark

Finaste låten någonsin, tror jag. Bara Hotel California som kan tävla.

Inte min dag

Inte min dag idag. Helvete också. Så nu ska jag titta på Doktor Zihvago med Keira Knightley och wallow in self-pity. Saknar prinsen. Haha.. Vad har jag blivit för osjälvtändigt kryp? Men så är det.

Rubrik

Förlåt om jag blir konstig ibland; orden tar slut; leendet bleknar och ögonen gråter. Det beror inte på dig. Det beror på mina tankar som griper tag om mig. Jag är inte van att vara känslomässigt beroende - jag är van att vara objektet för beroendet. Hur egoistiskt och självsäkert det nu än låter. Jag låter aldrig någon komma såhär nära inpå. Inunder skinnet. Jag kanske inte säger något som visar att det är just där du är, under skinnet; men det är så det är. Du är där du är och det skrämmer skiten ur mig. Det skrämmer mig för att jag vill att du ska vara där: jag älskar att du är där. Men jag är rädd, osäker. Ute på djupt vatten, även om det känns som land. Egentligen är det såhär:

This don't even feel like falling
Gravity can't forget to pull me back to the ground again

Förstår du?  Det är som att flyga. Och jag vill aldrig sluta.

Åh. Detta hypnagoga tillstånd. Kafka, för tusan! Jag förstår nästan hur du skrev dina verk, även om jag aldrig skulla kunna göra det själv.

Jag hade det för övrigt underbart roligt och trevligt i Stockholm. Tack så hemskt mycket alla som gjorde helgen till vad den blev! Tack Vicky, Julia och Nina för ständigt umgänge och trevliga dagar och nätter. Tack Lillan och Robban för er givmildhet, humor och generositet. Tack faster för.. ja, för att du finns. Vad mer kan jag säga? Och tack Calle, för att du finns och för att du följde med mig till Naturhistoriska, och för att du visade precis lika stor entusiasm som jag gjorde. Det är det bästa.

Som sagt. Tack. Tack. Tack!

Dags för sömn.

RSS 2.0