Kycklingfajitas

Här kommer receptet på kycklingfajtias som jag gjorde i söndags. Det här receptet är för ungefär åtta personer, men om man vet att man äter mycket bör man nog räkna med att det tar slut efter fem, sex personer.

Ingredienser

1 kg kycklingfilé
2 röda lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
2 påsar Santa Maria Fajita kryddmix
Olja eller flytande margarin

Strimla eller tärna kycklingen, hacka rödlök i så stora bitar ni vill. Hetta upp olja eller margarin och stek rödlök och kyckling. Dela paprikan i bitar och lägg i när kycklingen blivit "vit" runt om. Om det är väldigt torrt kan man hälla på lite vatten, men tänk på att paprikan avger en massa vätska när den kokar ned. Häll sedan i kryddmixen och låt puttra tills kycklingen är klar och grönsakerna mjuknat (jag gillar när de är lite krispiga men man väljer ju själv). Eftersom rätten är ganska såsig gör det ingenting om man kokar längre än vad som kanske behövs, det blir inte torrt.

Tillbehör

Guacamole
Sallad
Tomat
Gurka
Majs
Crème Fraiche
Tortillas
Majschips eller tubs

Till guacamolen tar jag två avokados, en eller två tomater beroende på hur stora avokadosen är, två vitlöksklyftor, en chilifrukt och peppar. Allting mixas. Man kan ha i lök också om man vill men jag tycker den smaken tar över och dessutom har man ju vitlöken ... Servera allting och njut!


Finaste

Hej hopp i blåbärsskogen.
Guuud vad jag vill ha vår! Det har varit snö vareviga dag sedan den första oktober - imorgon är det fyra månader. Uhhh. Nåja, den kommer snart hoppas jag för idag har vi haft plusgrader och solen gick inte ned förrän efter fem!

Helgen har varit så himla fin. Fredagen vet ni hur den spenderades och lördagen likaså. På söndagsmorgon gick jag upp klockan åtta och städade och bakade för klockan elva trillade en massa fina språkvetare in genom dörren. Det var dags för ännu ett filmmaraton (de brukar dock mest bli pratmaraton, men har man en film på i bakgrunden så!) och även idag stod Jane Austen som tema. Det dukades fram frukost och alla möjliga pålägg och drycker (kan ni tänka er att folk säger "drickor"?! Fasansfullt!) och sedan satte vi igång. Med Jane Eyre. Som är skriven av Charlotte Brontë - ingen Austen alltså! Den är fyra timmar lång men rena njutningen, alla skådisar är verkligen otroligt bra och han som spelar den manliga huvudrollen (Mr Rochester) är SÅ SÅ SÅ HET. Såhär ser han ut:



Anna och jag satt och mös hela filmen genom och idag har vi inte kunnat sluta prata om honom. Hoho. Efter filmen pratade vi en massa och sedan började vi med maten. Det blev kycklingfajitas som är ungefär som kycklingtacos fast inte lika tungt. Det kommer ett inlägg med recept på den senare, så jäkla jäkla god så den måste ni göra!

Efter att maten imundigats på kanske tjugo minuter (man blir hungrig av vackra män) satte vi igång Ronja Rövardotter och så bakade jag en saffranskaka eftersom vi blev sugna på något sött. Vi var sju pers och den tog slut - poff sade det! Med andra ord är jag grym på att baka, Lydia tycker att vi ska bo tillsammans så kan hon städa och diska och sådär om jag lagar maten ...

Idag har jag varit i Uppsala hela dagen, pluggat och gått lite på stan. Köpte ett par nya träningsskor - ajaj sade plånboken och grät men måste komma igång med träning, saknar det men det är svårt att "ta tag i". Men nuså!

Nu ska jag skriva receptet till er så vi hörs snart. Tjing!

Fin kväll

Igår åkte jag hemifrån vid elva för att åka in till stan för att möta upp Anna. Vi skulle luncha på Espresso House som nyss slagit upp dörrarna i Uppsala (äntligen!). Vi satt där i två timmar ungefär och åt surdegstoast med brie och svamp, drack kaffe och avslutade med att dela på en morotsmuffins och en kladdkaka. Mmm! Efter det begav vi oss ut en sväng på stan, jag hittade fina fina glas på Åhléns och köpte också mina första champagneglas - prosecco here I come!

Anna skulle följa med min lärare faktiskt och hämta hennes barn på dagis (Anna är alltså inneboende hos min grammatiklärare!) men skulle hemom först och bjöd med mig på en hustur. Lägenheten hon bor i ser ut lite som de i västra hamnen i Malmö - väldigt modernt alltså! Finfint!

Vi skildes sedan åt och jag begav mig ut på stan i väntan på att Carolina skulle höra av sig. Vid halv sex blev det och då åkte jag hem till henne för middag och lite vin innan vi skulle ut på äventyr. Hon lagade tonfisk i tomatsås med paprika och sockerärtor och till det serverades spaghetti - DÖR SÅ GOTT! Tror faktiskt att jag skall göra det ikväll. Så himla enkel maträtt och nästan ingen disk. Mmm! Ett hett tips om ni inte vet vad ni skall äta ikväll.

Efter några glas vin (Casillero del Diablo, såklart) började vi göra oss iordning och sedan kom en kursare till Carolina (hon läser engelska) och vi begav oss till en eftertentaförfest (de hade haft tenta) som tydligen redan tagit slut så vi bestämde oss för att våldgästa Anna som var hemma hos sin kompis ett par minuter bort. Där satt vi hela natten och drack mer vin, åt choklad och pratade om politik. Mest apoteket och SJ, vi var nästan alla rörande överens om att vissa saker bör vara monopoliserat!

Vid kvart i ett traskade vi hemåt och jag lyckades missa tåget med kanske tio sekunder. Det gick dock ett en timme senare och eftersom tågen bara går mellan Uppsala och Gävle så sent kunde jag hoppa på tåget som kom norrifrån redan vid kvart i, så jag slapp sitta ute i kylan så länge. Kom hem vid tre och somnade direkt. Idag vaknade jag vid ett och nu ska jag städa och diska och sedan åka till Uppsala för att handla på COOP. Imorgon skall jag nämnligen ha folk över för ett filmmaraton och det blir billigare att åka till Uppsala och storhandla.

Hoppas ni har det bra, vi ses snart!

E och Ä

Jag är en språkpolis. Språkfascist. På gott och ont. Hela förra terminen sade varenda föreläsare att man talar sitt modersmål perfekt och att man visst får säga "han" där det borde vara "honom" etc. Jag har blivit lite bättre på att hålla tyst (kanske för att jag blivit medveten om att jag själv inte pratar perfekt i alla lägen ...) men om någon säger orationellt eller orealistiskt kan jag inte annat än väsa "irrationellt!" eller "surrealistiskt!".

Nå. Nog om det. När det kommer till stavning är jag dock ännu värre - det kryper i hela kroppen när folk stavar fel. Både på svenska och engelska. Allra mest hatar jag när folk med sin felstavning helt ändrar ett ords betydelse. I svenskan är väl den klassiska betydelseändrande felstavningen allt som har med e och ä att göra, och då framförallt när det kommer till sett och sätt. Varenda jädra storbloggare skriver fel VARENDA gång och det retar gallfeber på mig. Hur svårt kan det vara? vill jag skrika. Åhh.

Så nu reder vi ut det här. Det heter:

"På ett sätt" INTE "På ett sett"

och

"Det var det värsta jag sett!" INTE "Det var det värsta jag sätt"

Punkt.


501 frågor del 2

101. Vad heter du där? Har inte helgon.
102. Varför valde du just det namnet? -
103. Vad är det värsta som kan hända just precis nu? Kanske om världen gick under, det skulle ju vara slutet på allt - både det bra och det dåliga
104. Varför då? Även om det är jobbigt ibland vill man ju ändå leva, eller hur? Går världen under är det ganska kört med den.
105. Vad gör du när ingen ser dig? Tänker alldeles för mycket. 
106. Har du någon matta i det rummet du sitter i nu? Japp, en röd och en vit.
107. Vilken färg har den? Som sagt, en röd och en vit.
108. Hur ofta dammsuger du? En gång i veckan eller sådär :)
109. Är du ordningsam? Folk brukar säga att om man har kaos omkring sig är man lugn och tillfreds inombords - jag är ganska stökig ibland och känner väl mig ganska tillfreds för det mesta.
110. Vad brukar du ha på dig en vanlig vardag? Ge ett exempel på hur din outfit skulle kunna se ut: Antingen klänning/kjol och svarta kängor eller jeans och lammullströja. På sommaren vad som helst men aldrig utan mina seglarskor!
111. Hur skulle du beskriva din klädstil? Plain
112. Ser man på dina kläder vad du lyssnar på för musik? Nej, inte längre.
113. Tycker du att det är viktigt hur man ser ut och klär sig? Nej, eller det beror väl på. För ett första intryck är det, men inte i övrigt.
114. Vad använder du vanligtvis för skor? På vintern kängor, på våren tunnare kängor och på sommaren seglarskor som är det bästa jag vet i skoväg.
115. Åker du skidor? Aldrig ens provat!
116. Snowboard? Se ovan.
117. Vad är det mest förvånande du någonsin fått reda på om någon annan? En gång litade jag på en person mer än jag litade på någon annan och så visade det sig att den personen var den jag skulle litat på minst av alla. Det var ganska förvånande.
118. Av vem fick du reda på det? Komiskt nog av personen själv, dock nog ofrivilligt från dens sida.
119. Vad hade du för betyg när du slutade nian? Åh jag vet inte, 1G, 4-5VG och resten MVG? 295 poäng i alla fall.
120. Var du nöjd med dem? Ja, eller jag tyckte att jag förtjänade MVG i syslöjd och fysik så jag var jävligt förbannad på det. Men såhär i efterhand.
121. Fick du några pengar av dina föräldrar för dina betyg? Yes. 
122. Om ja; hur mycket?
En tusenlapp tror jag.
123. Kroppsdel du är nöjdast med: Mitt ansikte.
124. Kroppsdel du har mest nytta av: Hjärnan.
125. Kroppsdel du gärna skulle ändra på: Kanske ryggen.
126. Varför vill du ändra på den? Den är lite kutad.
127. Vilken är din största hemlighet? Grejen är att det är en hemlighet och sådana berättar man inte.
128. Okej, jag fattar att du inte vill avslöja den. Men vad handlar den om? Ämnet liksom: Något personligt!
129. Vad har du för dator? En Samsung minilaptop och en större laptop från HP.
130. Är det din egen eller delar du den med någon? Mina egna.
131. Vad har du för mobiltelefon? Sony Ericsson X10 Mini Pro. Det ni!
132. Fungerar den bra eller hade du hellre velat ha en annan? Älskar min telefon. 
132. Bästa konserten någonsin:
Offspring på Globens Annex 2004. Eller Bryan Adams, jädrar vilken liveartist!
133. Varför just den? Den första för att jag verkligen älskade Offspring då, och Bryan Adams för att han som sagt är sjukt bra live.
134. När brukar du stiga upp på vardagarna? Mellan 7 och 10 beroende på när jag börjar (är jag ledig sover jag ibland till halv tolv, tyvärr)
135. Och helgerna? Jag tror att jag snittar 9:00 men de senaste helgerna har det blivit tolv, halv ett eftersom jag varit sjuker.
136. Brukar du försöka hålla en jämn dygnsrytm? Ja, men jag har svårt att somna innan tolv eftersom jag har någon slags mental spärr som är SJUKT irriterande. Dessutom går Big Bang Theory vid tolv och det är svårt att inte titta på det ...
137. Brukar du lyckas? Ja, så länge det inte är fråga om att somna innan midnatt.
140. Äter du sömntabletter? Nix!
141. Några andra tabletter?
Panodil är min husgud, den botar allt.
142. Har du någon kronisk sjukdom? Nä, fast jag går ofta runt och är småsjuk men inte sjuk liksom.
143. Om ja; vilken då och när fick du den? ---
144. Bästa datorspelet: SIMS. Det är det enda jag spelar.
145. PS: ---
146. Varför just dem? ---
147. Har du någon hemsida? Nej, eller jag har ju den här. http://kmolander.blogg.se
148. Har du haft den länge? Kanske tre år?
149. Hur många språk kan du? vilka? Svenska, engelska, okej franska och faktiskt ganska okej tyska.  
150. Vad är viktigt för att en person ska ge dig ett bra första intryck?
Utstrålning, jag är extremt känslig för vilka vibbar folk sänder ut och det har satt mig i ganska intressanta situationer där jag tycker helt annorlunda om en person än alla andra. I slutändan brukar det dock visa sig att jag haft "rätt" ... Höhö.
151. Tror du att du brukar ge folk ett bra första intryck? Det beror ju på, jag är ganska tyst i början och gillar att titta på folk så jag kan nog uppfattas som snorkig innan jag börjar prata. Och ibland kan jag drilla folk med frågor om jag är intresserad av något de håller på med eller vad de gjort tidigare i sitt liv. Det kan nog bli lite påträngande, men jag menar väl. Lovar ;)
152. Har du funderat över det någon gång innan? Ja, jag är väldigt medveten om hur jag uppfattas. Med det menar jag att jag känner av en situation och märker om jag sagt eller gjort något som stör stämningen. Dock sällan jag vet VAD jag gjort, så då blir jag osäker och överanalyserar.
153. Är du blyg? Alltså. Nej, inte egentligen. Men jag kan ha svårt att prata med folk bara sådär på krogen, till exempel, och jag hatar hatar hatar att be om hjälp. Vilket förmodligen har med stolthet att göra.
154. Om ja; hur blyg? Hälsosamt?
155. Är du rädd för att prata inför folk? Nix, inte vanligtvis.
156. Gillar du att stå i centrum? Japp. Men det måste vara på mina villkor, annars blir jag illa till mods.
157. Om ja; varför? Det är väl kul att känna att folk bryr sig om vad man säger eller gör.
158. Är du bra på att sjunga? I duschen är jag Sarah Brightman, men jag är inte så duktig egentligen.
159. Äger du någon stickad tröja och i så fall hur många? Sju kanske?
160. Vad är det för färg på gardinerna i ditt vardagsrum? Sliskigt grön, sådär "jag hör hemma på Moulin Rouge"-grön. Och silkig.
161. Du skulle tjäna mycket på att vara lite mer... : Impulsiv och våghalsig!
162. Och du skulle tjäna ännu mer på att vara lite mindre... : lat.
163. Använder du balsam och i så fall vilket? Japp, Aussies för torrt hår. BÄSTA, för övrigt.
164. Vad är det mest olagliga du någonsin gjort? Jag brukar gå mot rött ljus ibland, eller korsa vägen där det inte är övergångsställe. Men det gör ju ALLA som vuxit upp i en storstad (eller där det inte kommer några bilar) så det räknas inte.
165. Fick du något straff för det? Nej.
167. Tre saker du snott någonstans ifrån: En godisbit? Jag stjäl inte, mamma har uppfostrat mig med samvetsmetoden, funkar prima kan jag upplysa er om så jag mår riktigt dåligt om jag tar något som inte är mitt.
168. Tre saker du ogillar att göra: Hmm, jag vet inte. Söka i korpusar?
169. Tre saker du gillar att göra: Läsa, skriva, prata med intelligenta och humoristiska människor.
170. En sak du gjorde för länge sen och fortfarande har ångest för är när du... : Åh det är mycket.
171. Varför gjorde du det? Det kändes väl bra just då?
172. Hur skulle din drömpartner vara? Toby Stephens. Både till utseendet och till personligheten (om man utgår från sådan han är när han intervjuas).
173. Och hur skulle han/hon se ut? Lång, gärna rött eller mörkt, mörkt brunt hår, bruna eller gröna ögon och breda axlar är ju aldrig fel. Å andra sidan hänger allt på personligheten, så det kan lika gärna vara kort, blond och blåögd.
174. Sexigaste kroppsdel hos det motsatta könet: Händer, utan tvekan. Efter det skuldrorna!
175. Tycker du det är onödigt eller viktigt med märkeskläder? Onödigt, det enda som är bättre med dem är att de förhoppningsvis är av bättre kvalitet.
176. Varför då? Se ovan.
177. Vilken är den sämsta film du någonsin sett? Varierar varje dag men just nu måste jag nog säga Jane Eyre från 2006 med Ruth Wilson och Toby Stephens i huvudrollerna, den är så HIMLA bra på alla sätt.
178. En plats du tycker om att vara på är... : ett mysigt café, gärna trångt och med mycket folk och så är jag ensam och sitter och betraktar folk samtidigt som jag läser.
179. Bara för att där är det så himla... : underbart.
180. En plats du inte tycker om att vara på är... : jag mår verkligen dåligt rent mentalt av att vara inne på NK, jag vet inte varför.   
181. Bara för att där är det så jäkla... :
tydligt att jag nog inte borde vara där.
182. Tre fula ord som du borde använda mindre: Jajadå och jordnötter.
183. Tre saker du borde göra oftare: Studera, städa och laga mat.
184. Charmigaste dialekten: Beror på, men det är något speciellt med den svenska djursholmsdialekten och oxfordengelska, det kan man bara inte förneka.
185. Och värsta: Helsingborgsk skånska eller den som talas i Kristianstad. Uhhhhhhhh.
186. Vilken egenskap är den värsta en människa kan ha enligt dig? Oärlighet, det sabbar allt.
187. Vilket parti tänker du rösta på i nästa val? Socialdemokraterna av den enkla anledningen att alternativen inte ens är lite lockande.
188. Varför då? Se ovan.
189. Är du insatt i politik? Nej, inte just nu. Eller, jag är väl det men jag kan inte referera till en massa olika uttalanden och så.
190. Om nej; varför inte? Politik tenderar att göra mig frustrerad och irriterad, så det är för min omgivnings skull.
191. Tycker du det är viktigt att du kan vara med och påverka samhället? Ja, jag blir himla tacksam för det varje gång jag slår på nyheterna. Och efter att ha läst om Libyens ledares uttalande häromdagen kan jag bara säga - tacka vet jag Lilla landet lagom.
192. Någonting som ofta bör göras men som du ofta bävar inför att göra: Rensa duschbrunnen eller diska.
193. Hur många soffor finns det där du bor? 1.
194. Vilken färg har den som du tycker bäst om? Va?! Min favoritfärg är grönt i alla dess former men min soffa är beige, om det är en sådan vi talar om.
195. Ditt favoritsätt att tillaga potatis på (chips, stekta, kokta, pommes frites osv.): Mammas pommes frites. Basta.
196. Tycker du att det är äckligt med spenat? Har inte ätit det på en evighet så jag vet inte (sen dagis).
197. Tänker du ofta på vad du äter? Nej, eller jo. Det måste vara gott!
198. Varför då? Jag tänker inte låtsas att jag gillar avokado bara för att det är nyttigt, men det är gott som t.ex. guacamole.
199. Egentligen så borde du nog faktiskt äta lite mindre... : Choklad.
200. Och lite mer... : frukt.


Och nätterna de sjunger

Jag har blivit så väldigt bra på att prokrastinera. Jag får saker gjorda ändå, men ändå. Jag har blivit lite för mycket av en livsnjutare. Nu tittar jag på en film om en workoholic gone livsnjutare, EAT PRAY LOVE. Alla borde se den, man blir alldeles sönderinspirerad eller kanske mest irriterad på att man själv sitter här i måste-träsket.

Nästa termin skall jag läsa litteraturvetenskap har jag bestämt. Som biämne, eller så blir det kanske huvudämne. Jag vet inte, jag älskar språk så himla mycket men ibland tänker man ... tänk om det finns mer. Mer finns det ju, men litteratur är ju den skrivna versionen av livet - det blir inte mycket bättre än så. Eller att läsa historia, tänk va! Eller filosofi. Biologi. Ekonomi. ARKEOLOGI. Jag har fortfarande en dröm om att bli arkeolog och ligga på knä åtta timmar minst om dagen och gräva, hitta en skärva och tänka att här sitter jag och gräver och så hittar jag en bit av en kruka eller kanske ett vapen eller redskap som varit en del av en annan människas liv, kanske en viktig del. Som när man hittar ett armband ibland eller en berlock någon tappat och plockar upp den, tar det/den på sig och känner att man är lite sammankopplad med livet utanför.

Eller att bara resa runt, om så bara i Sverige, och träffa människor och se platser man inte sett förut. Att tänka själv, inte läsa en bok någon annan skrivit som berättar hur man bör tycka och tänka och känna. Utan att upptäcka, se, dra slutsatser, fråga, tänka, känna själv.

Men det går ju inte. Man måste ju tjäna sitt levebröd så att man kan göra allt det där, så tänker man ju. Men om man gör allt man måste nu och skjuter upp det man vill och vet att man borde till en dag då man inte behöver oroa sig för räkningar eller människor man kommer sakna, då kommer ju aldrig någonsin någonting att hända.

Blott en vecka mer

Jag kommer inte hem den fjärde. Det blir kvällen den tionde istället (det är en torsdag)! Det passar så mycket bättre med mina studier och så kan jag stanna hemma en natt extra och ha en extra morgon med Embla, min lilla godisbit som jag saknar så mycket! Den fjärde är det dessutom en tjej i klassen som har inflyttninsfest och det kan man ju inte missa, speciellt inte som hon varit på mina anordningar under hösten. Så den tionde alltså!

Om det är något jag lärt mig av att ha flyttat hemifrån är det att man uppskattar sin familj, sin släkt och sina vänner så otroligt mycket mer än man gör när man har dem omkring sig och lättillgängliga. Jag har inte hemlängtan som sådan men jag känner ändå att jag vill ta alla chanser jag kan för att komma hem till Trelleborg. Jobbigast av allt är dock att inte ha Embla, Tobbe och Sigrid att gosa med hela tiden - det är det värsta. Alla människor kan jag liksom prata med via telefon och så, men det går ju inte med djuren. Jag vill ha Embla här lite i vår eller framåt sommaren, gärna precis i tentatider för då är jag ledig åtminstone en vecka innan jag har tenta och sedan brukar man kunna åka hem ett par dagar. Men vi får väl se vad mor och far säger, och kanske framförallt vad Embla säger. Hon kan ju vara lite kinkig ...

Nu ska jag titta klart på Den hemlige miljonären på femman (som faktiskt är ganska bra) och sedan ska jag se något annat, vad vet jag inte. Idag fick jag förresten ett paket från en tidning jag prenumenerat på (ELLE) som bestod av en mascara (skitbra, för min gamla tog slut häromdagen), en duschkräm från DÉCLEOR Paris och en kroppslotion från samma märke, finfina grejer! De luktar så himla himla himla HIMLA gott så det ska jag duscha med ikväll innan jag går och lägger mig.

Hoppas ni har det bra där nere i Söder! Vi fick ungefär tio centimeter snö igår och imorse så än så länge känns våren väääldigt avlägsen. Det ligger snödrivor på kanske tre fyra meter lite överallt och ser lite ut som att man röjt en massa snö för skojs skull och sedan sagt "här skulle det ju kunna ligga lite hus!".  Husen ser ganska malplacerade ut, på något vis. Speciellt när det helt plötsligt vandrar rådjur på gatorna!

Kram!

Lax

Just nu har jag en lax i ugnen, eller, ja, en filé. Så himla sugen på lax med haricots verts så det är alldeles galet lustigt! Så det blir det ikväll. Med lite citronsaft. Gott gott!

Jag kommer hem nästa helg (4 mars) hade jag tänkt, det är så HIMLA lång tid tills det är påsk så jag kände att jag behövde en visit. Så någon gång på fredag nästa vecka landar jag i Malmö, så himla nice :D Mamma har lovat att göra fiskgratäng till mig, mmm! Och en liten fågel viskade i mitt öra att mamma gör den där goda chiligrytan den femte =D Lustigt att jag åker hem för att äta mammas mat? Inte särskilt, det är så goottttttttttttt och jag har inte orkat laga ordentlig mat på nästan två veckor. Just nu är jag hungrig hela tiden för kroppen återhämtar sig, imorgon skall jag t.ex. äta asiatisk kycklingwok tänkte jag, med färsk ingefära och chilipeppar och kanske en och annan skvätt lime. Blir inte mycket bättre!

Dags att återgå till matlagningen.

Mot Uppsala

Hej hopp! Snön vräker ned och jag skall strax bege mig till tåget för att åka in till Uppsala. Har laddat med en björnbär/havtorn/gojibär/röda vinbär/hallon/blåbärs-smoothie för C-vitamin och sånt så nu ska jag väl slippa vara så himla trött hela tiden ... Har i alla fall sovmorgon imorgon, börjar två! Kanske tvättar jag på morgonen, då måste jag gå upp kvart i sju.

Nej, nu ska jag packa ihop och sedan dra till tåget!

Kokbok

Jag är på jakt efter en kokbok med långkok och grytrecept. Jag vet att de finns - men de är förbaskat svåra att hitta! Allt är bara viktminskningsböcker och det kan ju vara trevligt men jag vill verkligen bara ha ordentliga kokböcker, inte något snack om att man inte ska äta för mycket kolhydrater eller exakt hur mycket mat man skall äta. Nej, en ordentligt kokbok, tack!

Tänkte bara berätta det. Så att ni vet vad jag gör och vad jag har för bekymmer. På fredag skall jag nämnligen laga en ordentlig kötträtt med massa goda grejer i. Mhm, you bet ya!

501 frågor

Jag har hittat femhundraen frågor man svarar på om sig själv. Här kommer de första hundra!

1. Vad exakt är klockan nu? 23:20
2. Vad heter du? Katarina (Katie)
3. Ålder? 19
4. Trivs du med den? Mja, eller ja! Jag åker som ungdom överallt, till exempel. Reducerat pris, heter det här uppe i norr. Men jag får till exempel inte hyra en bil, jobba som reseledare eller gå på systemet och det är ju tråkigt ibland kanske.
5. Beskriv dig själv med ett ord: Nördig
6. Och med tre:
Nördig, godsinnad och passionerad
7. Hur lång är du? 170 cm
8. Och vad väger du? ?Äger ingen våg?
9. Din bästa egenskap: Smart och kvicktänkt
10. Din sämsta egenskap: Att jag blir explosionsarg och att jag aldrig säger ifrån när jag är missnöjd med någons beteende gentemot mig.
11. Din konstigaste egenskap: Hmm ... Kanske att jag förlåter så himla fort, jag är extremt duktig på att bli jättesårad och ledsen för att nästa dag bete mig normalt och som om allt är rosa moln. Fast det är kanske mer sorgligt än konstigt.
12. Dina tre största intressen/hobbys: Läsa, titta på sci fi och skriva
13. Har du några husdjur? Två galna hundar och en minst lika knäpp katt, finaste i världen! Och en pippifågel.
14. I så fall, vad heter de? Tobbe, Embla och Sigrid
15. Vart bor du någonstans? Örbyhus
16. Vart är du född? Ystad
17. Och uppväxt? Trelleborg
18. Är du nöjd med din uppväxt? Ja, inte är jag missnöjd i alla fall!
19. Har du några syskon? Nix.
20. I så fall, trivs du med dem? Älskar att vara ensambarn!
21. Hur gamla är de?
22. Och vad heter de?
23. Ditt stjärntecken: Kräfta, men enligt "nya rön" är jag tvilling och jag är mer som en typisk tvilling än som en typisk kräfta.
24. Brukar du läsa horoskop? Ja!
25. Tror du på dem? Brukar glömma dem lika snabbt som jag läst dem så jag vet inte.
26. Om ja; varför?
27. Om nej; varför inte?
Jag tror inte direkt att Oraklet i Delfi skulle få för sig att arbeta på aftonbladet eller Damernas Värld.
28. Din hårfärg: Naturligt mörkblond men har just nu rött.
29. Är det färgat eller naturligt? Färgat, men har en fin utväxt på några centimeter ...
30. Om färgat; vilken är din naturliga hårfärg? Mörkblond
31. Vad har du för ögonfärg? Ljusgrön
33. Hade du velat ha en annan ögonfärg om du fick bestämma själv?
Riktigt, riktigt vinterfrostgröna! Eller kanske som en av de där fikusarna med spräckliga blad, ganska intressant med flerfärgade ögon!
33. Tre saker du stör dig på: Jag har extremt svårt för folk som beter sig (tycker jag) irrationellt, stör mig på nuvarande utbildningssystemet i Sverige och så gillar jag inte svågerpolitik i någon form.
34. Tre saker du tycker är viktiga: Yttrandefrihet, ett öppet sinne och att följa sitt hjärta
35. Tre saker du tycker om: David Tennant, Toby Stephens och att vakna på morgonen och inse att man kan dra sig i minst en timme utan att det spelar någon roll. 
36: Tre saker du ogillar: Pretentiösa fasoner, människor som inte förstår varken sarkasm, ironi eller att man kan skämta om allt. Det sista är när man blir sårad och inte säger något för att man står alldeles handfallen och två minuter senare, när stunden passerar, kommer på den bästa avhylningen i avhylningars historia.
37. Har du några fobier? Nej, eller kanske spindlar och sådana kryp. Beror på hur man ser det antar jag.
38. Om ja; har du försökt bli av med dem på något sätt? --- HAHAHAHA, jag ropar på mamma. Får nog flytta hem igen ...
39. Vad använder du för tandkräm? Haven't the foggiest.
40. Schampo? Aussie macadamia nut
41. Sminkar du dig dagligen? Nej, kanske ett par gånger i veckan och sällan mer än mascara och rouge.
42. Om ja; hur mycket? ---
43. Vilket var ditt drömyrke när du var liten? Diplomat tror jag. Jag ville bli ganska mycket, sjöjungfru och Pocahontas, till exempel.
44. Är det fortfarande det? Nej, eller diplomat hade väl varit bra ur inkomstsynpunkt men jag har större och viktigare drömmar nu!
45. Om ja; varför? Coolt att ha diplomatstatus.
46. Om nej; varför inte? Vad är ditt drömyrke nu? Jag hade nog inte klarat av att känna att jag hela tiden trampade i motvind, speciellt om jag jobbade inom FN som är en karusell av falska förhoppningar - BORT MED VETON! Idag är mitt drömyrke att driva min egen elitskola med inriktningar i språk, litteratur och historia.
47. Vad har du för skostorlek? 39-40
48. Har du breda, smala eller "normala" fötter? Normala, skulle jag nog säga.
49. Din absoluta favoritmaträtt: Jag älskar mat och att äta men det är få saker som slår varmrökt lax från Skanörs rökeri tillsammans med romsås och kokt potatis en sommarkväll på stranden i Falsterbo.
50. Favorittandkräm: Ingen aning, Bamse var god vill jag minnas.
36. Favoritdrink: Vet inte, är inte så bra på det där. Men när jag var på fest en gång blandade en kompis till en finfin blandning av vodka, något absinthliknande fast med betydligt mindre alkohol i och fruktsoda - den var himla god men inte så bra för motoriken om man säger så.
37. Favoritdryck: Vatten, kaffe eller te. Jag hade alltså blivit en urusel mormon, två av tre är förbjudna. Ujuj.
38: Favoritdjur: Kattdjur!
39: Favoritland (av de du besökt): Frankrike
40. Favoritfilm:
Det femte elementet eller Jane Eyre
41. Och var vill du helst se den; på bio eller hemma? Överallt!!!!!!!!!!!!
42. Favoritklädesplagg:
Tjocktröja
43. Favoritband/artist: Jösses. Hm, jag gillar allt både Muse och Nationalteatern gjort så det är nog det.
44. Och din favoritlåt med dem/den? Micro cuts med Muse och Rövarkungens Ö med Nationalteatern.
45. Favoritparfym: Paul Smith Rose, eller nä jag vet inte. Men det är den jag använder just nu.
46. Favoritfärg(er): Skogsgrön och den gröna färg späda granskott har
47. Använder du pyjamas? Alltid!
48. Nattlinne? När jag har en 1800-talsperiod sover jag i lucianattlinne!
49. Senast köpta skiva: Jay Smiths
50. Senast lästa bok: The White Tiger av Aravind Adiga
51. Favoritförfattare: Patrick Rothfuss!
52. Om du inte läser böcker, varför gör du inte det? ---
53. Tycker du om när det regnar? Ja, så länge det inte blåser. Det enda vädret som funkar med blåst är solsken.
54. Snöar? Ja, om det inte blåser.
55. Brukar du besöka några festivaler under sommaren? Nej.
56. Om ja; vilka?---
57. Bästa festivalen någonsin? ?
58. Varför just den? Se ovan
59. Är du nöjd med ditt utseende? Det är väl OK, jag är ganska förtjust i mitt hår och mina ögon och mitt leende även om inkompetenta tandläkare envisas med att mina visdomständer skall sitta kvar (de har flyttat på mitt tidigare perfekta bett så nu har jag skavanker, även om de är små)
60. Din kropp? Såna här frågor är så svåra. Det hade väl kunnat vara bättre, men eftersom jag inte gör något åt det kan jag ju inte lida så himla mycket.
61. Ditt liv i största allmänhet? Ja, det tycker jag alla borde vara!
62. Ditt största problem just nu: Att jag varit sjuk i en vecka och kommit ganska mkt efter.
63. Din allra bästa vän: keep your friends close and your enemies closer, jag har vänner men föredrar att inte ranka. Josefin kommer dock högt upp!
64. Vad är det som gör honom/henne till en så bra vän? Vi har alltid roligt, hon är lojal och jag litar på henne.
65. Bor du i lägenhet, villa eller radhus? Lägenhet.
66. Trivs du med det? Ja, jag gillar faktiskt det där med att det aldrig är tyst. Sover väldigt bra när jag hör grannen skratta till exempel :)
67. Vart hade du bott om du fick välja helt själv, alltså stad, land, allting? Hmm ... i en liten stuga i en by precis utanför Carcassonne eller Montpellier i södra Frankrike, eller i en klassisk engelsk stuga i Cornwall eller Devon. Eller Skottland. Okej, jag gillar hedar och historia.
68. Varför då? I Frankrike för att jag är otroligt fascinerad av hela den kulturen och historian i området, i England för att jag är en sucker för min idé om livet på den engelska landsbygden.
69. Vad är meningen med ditt liv just nu? jag tror inte mitt liv har en mening just nu, men jag intalar mig att det är studier. 
70. Din civilstatus:
SINGEL.
71. Och sexuella läggning: Hetero, fast jag var kär i ett spöke (Jean från Mysteriet på Greveholm) när jag var liten.
72. Dricker du kaffe? Bästa jag vet
73. Om ja, har du socker i kaffet? Nej
74. Mjölk?
Japp!
75. Dricker du te? Åhja!
76. Om ja, har du socker i teet?
Nix, men honung
77. Mjölk? Yes
79. Spelar du något instrument och i så fall vilket? Tvärflöjt
80. Om ja, hur länge har du spelat? Åtta år
81. Spelar du i något band? Nej.
82. Om du skulle vara tvungen att välja någonting ur listan nedan att sitta fast i livet ut, vad hade du valt då?
Rullator
Datorstol
Rullstol
Vanlig stol
Rullskridskor
Eller en hawaiiskjorta med matchande shorts?
Haha, en hawaiiskjorta. Då har man iaf fri rörlighet.
83. Fulaste frisyren du kan komma på just nu? Milla Jovovich i femte elementet
84. Och snyggaste? Oj ... Caroline Bingley i Lost in Austen
85. Vad hade du velat skulle hända just precis nu, om du får välja precis vad du vill? Att någon ringer och säger att Jan Björklund läst mina hatutbrott mot det svenska skolsystemet och tagit sitt förnuft till fånga och beslutat att ta upp mig i rådet.
86. Varför då? Varför inte? Skolfrågor är min största drivkraft.
87. Vad sysslar du med? (alltså om du pluggar, jobbar eller vad du nu gör) Pluggar till språkvetare.
88. Trivs du med det? Yes!
89. Om du jobbar; vill du jobba med det livet ut? Jobbar inte.
90. Är det ett intressant arbete enligt dig? ...
91. Varför valde du just det arbetet? ....
92. Om du pluggar; är det jobbigt? No pain no game
93. Hur lång tid brukar det ta för dig att göra dig i ordning på morgonen? Länge, men jag är världens tidsoptimist så egentligen hade jag nog klarat allt som skall göras på en halvtimme.
94. Hur ofta duschar du? Varje dag, tvättar håret varannan, var tredje dag.
95. Håller du på med någon sport? Nej, eller jag simmade men sedan blev jag sjuk så just nu vilar jag.
96. Är det skoj? Yes.
97. Hur många gånger brukar du äta om dagen, i genomsnitt (med mellanmål inräknade)? Extremt ojämnt, har världens sämsta matvanor just nu när jag varit sjuk. Men annars två-tre, en bra dag fem.
98. Är du vegetarian/vegan? Nej. Men har börjat äta mkt vegetariskt sedan jag flyttade hemifrån.
99. Varför/Varför inte? Älskar KÖTT! Tyvärr. Måste sluta med kyckling och gris, klarar inte av att tänka på hur de behandlas.
100. Är du medlem på helgon.net? Nej, vet inte ens vad det är.

Övriga 401 besvaras i dagarna!

Frisk?

Idag känner jag mig frisk, bara halsen som fortfarande spökar. Stannar hemma idag också för att vila ut, men kan förhoppningsvis åtminstone bege mig utanför Örbyhus imorgon! Har lite saker förutom skolan jag borde ta tag i så förhoppningsvis kan morgondagen användas till bl.a. det! Min näsa är alldeles torr och fnasig efter allt snytande, lägenheten svämmar över av snytpapper. ISCH. Ska städa ut nu, eller åtminstone lägga allt i påsar.

Nu ska jag sätta mig med studierna och ta igen det jag missat. Vi hörs!

Day 4

Går in på dag fyra eller fem beroende på hur man räknar och mår bättre i kroppen men hela huvudet känns som en snorbomb (ursäkta). Det är alla hjärtans dag, årets mest kommersiella enskilda dag, och här sitter jag tillsammans med mina bästa vänner Panodil och Nasoferm och en och annan mucoangin för att lugna mitt såriga svalg.
Nå, för att lätta upp stämningen ska jag ta en kort promenad till ICA och köpa choklad och kanske en film om jag hittar någon och sedan ska jag ligga på soffan hela dagen och tycka synd om mig själv. Jag orkar inte göra något vettigt (jag borde till exempel städa och plugga men det går inte så bra med snorhuvudet).
Nå, vi hörs!

Dag 3

Nu är jag inne på tredje dagen som sjuk. Det suger, kan jag berätta för er. Jag har aldrig haft en ordentlig influensa och nu har jag fått så det räcker. Men jag antar att det hade kunnat vara mycket värre - jag har (peppar peppar) inte haft särskilt mycket feber utan mest extrem trötthet och musklerna har inte varit alldeles förstörda, jag har faktiskt kunnat röra mig normalt under omständigheterna, tack Gud.

Jag hoppas att sjuktoppen nådde sin höjd imorse. Kvart över åtta vaknade jag och behövde gå på toaletten. När jag reste mig kändes det som om bihålorna exploderade så jag stapplade in i badrummet med handen för ansiktet. Väl där hann jag knappt sätta mig förrän jag blev så yr att jag trodde jag skulle svimma, ni vet hur det tjuter i öronen och flimrar framför ögonen? Nå, jag fick tvättat händerna och sköljt ur munnen, hur vet jag inte. När jag sedan skulle börja gå tillbaka mot sängen har jag ingen aning om vad som hände annat än att jag kunde se men inte koppla det till hur jag skulle gå. Jag gick in i dörrkarmen, köksbordet, min hylla och ramalde ihop på soffan och hela världen snurrade. Efter en stund tvingade jag mig upp och tog två panodil och näsdroppar och lade mig sedan i sängen för att vänta ut sjukan.

Jag mår betydligt bättre nu, det var ett tag sedan jag tog tabletter och förhoppningsvis behöver jag inte ta några än på ett tag. Men fyför vad det var obehagligt imorse, jag trodde seriöst att jag skulle dö när jag upptäckte att min hjärna och min kropp inte samarbetade för fem öre. Fyyyyyy för. Men som ni ser orkar jag skriva ett helt blogginlägg nu, så det kan ju inte ha varit så himla illa! Min röst ska vi dock inte prata om, låter som en tonårskille i målbrottet ... Om jag ens låter alls.

Skall återgå till mitt tillfrisknande nu, hoppas ni mår bra där hemma!

Prettohysterin

Ibland kan jag känna mig himla okultiverad. Till exempel när folk diskuterar Hemingway eller hyllar Truman Capote (Breakfast at Tiffany's är faktiskt inte sådär jäkla bra, FYI). Kanske mest när man hör rysk litteratur diskuteras. Dostojevskij, Tolstoj och sådär. Och värst av allt när de citerar de här verken också, eller kanske har memorerat någon haiku av en superduperobskyr men åh-så-himla-fantastisk-japan.
          Jag hade en pretto-period en gång (pretto är ett uttryck för en person som är medvetet pretentiös och gillar att visa upp sina kulturella kunskaper) när jag var kanske sexton. Då ville jag hitta underliggande meningar i allt, analysera politiska uttalanden i evigheter och låtsas att jag avskydde allt kommersiellt Hollywood spottade ur sig. Sedan gick jag och en kompis och såg "Quand tu descendras du ciel", en fransk-belgisk film om en man som kommer från landsbygden till Paris och blir en av dem som lever under natten. Lite kärlek och intriger och svåra frågor om var man egentligen skall göra av alla hemlösa och huruvida man som cityprinsessa kan falla för den tafatta och okultiverade lantmannen som tvingats iväg till storstan för att pappan dött och mamman hemma på gården behöver pengar. Filmen var det konstigaste jag sett i hela mitt liv. Jag kunde inte bestämma mig för om den var bra eller dålig, jag var bara stum och tyst och konstig i hela kroppen. Det var någonstans där jag bestämde mig för att det fick vara slut med det där prettotänket. Jag tänkte då att jag skulle sluta bry mig om en film är Hollywood-producerad eller om det är en Harlequin-efterapning (nu har jag faktiskt aldrig gillat Harlequin, så ni pretton kan vara lugna - I have not joined the Dark Side just yet) eller om det faktiskt är en jävligt bra independentfilm. Jag skulle börja se det för vad det var - bra eller dåligt i mina ögon. Och såklart en himla lång gråskala däremellan.
          Nå, som jag sa släppte jag det där och började uppskatta vad jag uppskattade. En hel del prettomärkta verk har kommit i min väg och jag har älskat dem - 1984, Krig och Fred, Amelie från Montmartre och Doktor Glas för att nämna några - men en hel del har också passerat mig utan närmre eftertanke och ett "vad är så himla bra med det här?". Som till exempel Brokeback Mountain, Kafka på Stranden och The Imaginarium of Doctor Parnassus". Men min absoluta favoritfilm alla kategorier är något så töntigt som Femte elementet - en egentligen ganska dålig sci fi-romantisk historia. Som jag älskar. Den får mig att tänka "Herrejävlar det här är så bra att jag nog måste se den tusen gånger". Innan jag köpte filmen hyrde jag den en gång i månaden minst och såg den åtminstone tre gånger under varje hyrperiod. Jag somnar till den ibland om kvällarna. Jag tänker på den ofta och skrattar och tänker att det hade varit fint med lite sci fi i våra liv.
          Nå, nu undrar ni kanske varifrån jag fått inspirationen till detta blogginlägg? Det skall jag berätta för er. Från min klass. Där jag är yngst. Man kan ju tycka att folk äldre än jag borde ha kommit ur den här prettolivsstilen, men icke. Här är det tyngsta film som hyllas. Varje vecka träffas vi och ser en film en av oss valt ut och dricker vin eller så och äter popcorn. När filmen är slut diskuterar vi massor och det är himla trevligt. Men nu har någon bestämt att vi inte ska visa en Hollywoodproducerad film utan något annat. Hur löjligt är inte det?! Okej, jag hade kunnat göra det enkelt för mig och helt enkelt tagit till exempel första Twilight-filmen eller Juno som är independentfilmer oberoende av Hollywood. Men nej, jag ska inte vara så slug. Så jag har beslutat mig för att visa Cats. Musikalen, alltså. Min favoritmusikal. Fattar inte hur Phantom of the Opera har fått gå längre på West End - Cats är det finaste.
          Jag ska visa de här prettomänniskorna att underhållande Cats minsann är en väldigt väldigt djup musikal med massor av viktiga ämnen. Död, svek, sorg, ilska, hat, kärlek, acceptans, integritet och hela baletten. Och att en film inte behöver ha visats på Cannes eller Nices filmfestivaler eller ha klassats som finaste verket genom tiderna för att göra ett avtryck. Nej, minsann. Alla filmer som beror är bra. Oavsett om det är Hollywood, Bollywood, japanskt eller kanske latinamerikanskt.
          Och jag är så trött på allt pretentiöst. Det är nog det sämsta med Uppsala. Tvånget att hävda sig. Jamen det är jättefint att kunna citera en stor stor ledare men vad tycker DU? Vad hade du velat säga?
          Nu känner jag hur energin liksom rinner iväg så jag skall återvända till under filten och titta på TV. Jag är fortfarande sjuk. Ordentligt. Usch.
          Godnatt!


En gnällig dag

Jag är nästan aldrig sjuk så just nu känns det som att jag aldrig kommer bli frisk, jag kommer inte ens ihåg hur det känns att inte behöva andas genom munnen. Stackars stackars mig. Låter som en inrökt gammal tant gör jag också, alldeles hes och raspig. Usch.

Nu ska jag baka kanelsnäckor tror jag. Eller, nej det kan jag inte för jag har inget strösocker! Åhhh. Får ta ett glas cola och slänga mig framför TVn, hade planerat att plugga idag då jag mådde okej imorse men det går inte - har så ont i huvudet av allt slem som far omkring. Varsågod, hoppas ni hunnit äta innan ni läste detta.

Ska rota igenom mina skåp ändå, jag har rörsocker hemma och det borde ju kanske kunna gå att ha istället för strösocker?

Fint med namne

Googlade mig själv nyss. Ni vet hur det är när man är sjuk och har tråkigt, man blir så himla egoistisk. Hursomhelst. Jag fick upp en länk där det stod "Linnea Katarina Molander" och tänkte att, jaha, det är väl en släkting eller något.

Men! Det var det inte. Det var minsann Linnea Katarina Molander, född den 31 mars 1901 i Edsele (som ligger i Sollefteå), dotter till Nils Bernhard Molander (1871-1968) och Margareta Johanna Gidlöf. Hur coolt är inte det. Jag menar, vad är oddsen att man hittar någon som delar för-, mellan- OCH efternamn om man heter Molander (som inte är sådär himla vanligt, faktiskt. Endast 1847 personer heter så i Sverige, åtminstone enligt den här länken: http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/statistik/lan/Molander

Flest finns i Stockholm men Skåne hamnar på tredje plats, minsann. Nåväl.

Poängen med detta inlägg var bara att säga att jag hade en exakt namne en gång i tiden, som visserligen dog året innan jag föddes. Men ändå. Tänk om jag är en reinkarnation av henne?!

Åh, just det. Det var även en piga som hette Katarina Molander som föddes i Mo i Västernorrland 1838.

Nu har ni lärt er något nytt kanske? Jag skall i alla fall sova, jag är himla trött efter allt hostande.

Sjukstuga?

Godkväll,
här ligger jag nerbäddad i soffan med värk i hela kroppen och ont i luftrören. Inte roligt. Mådde bra imorse men när klockan blev tre började jag få ont överallt och nu ligger jag här ... Ni vet känslan när man blivit andfådd när det är kallt utomhus och det liksom spränger i luftrören och lungorna? Så har jag haft det ett par dagar bara jag gått till ICA (400m) eller tåget (500m). Eftersom jag vet att jag inte är i världens bästa form har jag inte tänkt på det så mycket annat än att notera hur fruktansvärt otränad jag är, men nu visar det sig tack och lov att det inte beror på det (tyckte väl att det gick från ganska hyfsat flås till inget alls på en aning för kort tid ...). Var nyss på ICA för att handla lite "om-jag-inte-kan-gå-ur-sängen-imorgon-måste-jag-ha-mat-hemma"-mat och när jag kom hem hade jag lika ont i ben och rumpa som om jag gått i flera flera timmar (mina timmespromenader på 7km känns mildare, då är något fel) och nu gör det ont i armbågar, skenben och axlar om någon rör vid mig. Och knän.

Det är nackdelen med att bo 75 mil hemifrån, mamma kan inte komma med film eller mat eller cola. Övervägde att ringa en klasskompis innan men sen kom jag på att jag faktiskt fyller tjugo i år och måste lära mig att ta hand om mig själv. Däremot har jag märkt att folk brukar bli gnälligare med sjukdomar ju äldre de blir och i nuläget känns det bra, då har jag en anledning att gnälla - jag blir ju äldre!

Nu ska jag kura i soffan framför Halv åtta hos mig. Går nog inte till skolan imorgon utan satsar på att bli bättre - min kropp brukar vara ganska duktig på att må halvbra väldigt länge men jag tänkte att om jag stannar hemma och gör ingenting en dag kanske jag mår helbra sedan.

Bisous!

att ha blivit uppfostrad till arbetshäst med skygglappar

Jag brukar inte ge mig in i socialdebatten av den enkla anledningen att jag i nuläget inte har med den att göra (ni vet hur det är, man bryr sig mest om det som berör en själv och tenderar att glömma det andra). Peppar peppar. Men när jag för några minuter sedan läste en krönika på Aftonbladet hajade jag till när jag såg kommentarer från en av de som kommenterat. Ni hittar krönikan här.

Den handlar om en kvinna som utförsäkrats för att hon anses arbetsför. Hon är diagnostiserad med en kronisk sjukdom som påminner om hur man mår och klarar av att arbeta efter att ha fått upprepade cellgiftsbehandlingar, den nämns dock inte vid namn. Hon kan inte laga egen mat eller fylla frysen, kan kanske ibland ta en kort promenad och att duscha mer än en gång i veckan är knappt att tänka på. Hon anses arbetsför av försäkringskassan för att hon då och då bloggar om sin sjukdom och sin vardag. Detta bloggande - kanske en gång i veckan - anser försäkringskassan borde ersättas med ett arbete. Således har man utförsäkrat henne och förpassat henne till Arbetsförmedlingen, där hon möts av tvivel. Hon kan ju inte arbeta!

Nå, i kommentarsfältet kan man läsa ganska många medmänskliga kommentarer om hur förjävligt det är att det inte finns ordentlig hjälp att få och så vidare. Och det är bra, att folk inser allvaret i andras situationer.

Men så kommer det plötsligt en idiotisk kommentar som helt raserar tron på mänskligheten. Tydligen har närmare 50% av svenska folket den här uppfattningen eftersom de valde att ge regeringen vars politik satt så många icke arbetsföra i klistret ytterligare en mandatperiod. Nu ska ni få läsa här, kära ni.

"Om du har bedömts ha så stor arbetsförmåga skall du kanske skaffa ett jobb? Eller varför skall jag som har ett jobb betala för att du - som bedömts ha så stor arbetsförmåga - skall kunna slippa jobba?"

HAHAHA. Vänta lite, det blir bättre ... Men först ska ni få läsa svaret på kommentaren.

"Det är inte du som betalar sjukförsäkringen, detta gör vi alla genom vår arbetsgivare. Även sjuka betalar skatt och avgifter. Men du kanske menar att det är OK att ha sociallbidrag när man är sjuk istället för att ha rätt till sjukförsäkringen... modell Reinfeldt"

Och nu till finalen, kommentatorns svar till ovanstående kommentar:

"Vad skall jag skämmas för? Att jag anser att man skall göra rätt för sig? Att jag blir irriterad på dom som fuskar till sig en sjukskrivning som jag får betala? Att jag förespråkar ett system där någon annan en den enskilde avgör huruvida denne har arbetsförmåga? Eller menar ni på fullt allvar att ni själva skulle få avgöra om ni ansåg att ni orkade arbeta - och kanske också vilken ersättningsnivå ni anser er berättigade till?"

Alltså. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta eller slänga ut TV:n från balkongen. Har den här människan träffat en fuskare? Någon som skryter om att slippa jobba för att han lurat systemet? Och vad menar han med den ironiska kommentaren om att vi själva ska få avgöra huruvida vi orkar arbeta och vilken ersättningsnivå vi anser oss berättigade till? ÄR MÄNNISKAN FÖDD IGÅR OCH PÅ BLÅKULLA DESSUTOM?! Har han inte insett att de som avgör huruvida någon är arbetsför och vilken ersättningsnivå som skall betalas också är människor? Jag har aldrig förstått det där med hur högervridna människor totalt kan sätta på sig skygglapparna, titta rakt fram och prata om socialsystemet som om det drivs av robotar som endast förlitar sig på logik snarare än av människor.

Nu ska jag säga en sak. Ganska kontroversiellt, senast jag nämnde det var i SD-debatten i höstas. Men här kommer det. Är det inte fantastiskt underligt att alliansen fått uttrycka sig om sjuka och arbetslösa som "fuskare"? Klingar inte det väldigt ... Nazi-europa 1936? Inte själva grejen utan det faktum att man skyller ett lands problem på utsatta människor. Det finns säkert fuskare, inget snack om saken, men att få det att låta som att alla som på något sätt är beroende av ett socialt nät är fuskare är lite att gräva sin egen grav.

Le rêve d'Italie

I slutet av sommaren skall jag och Josefin åka till Italien och tågluffa där ungefär en och en halv vecka. Först ska vi ta oss till Venedig, därefter vidare till Florens (hoppas jag!) och sist åka ned till Rom. Fyra nätter i Venedig, en i Florens och fyra i Rom. För att tågluffa måste (eller bör för ekonomins skull) man införskaffa ett så kallat InterRail-kort som gör att man kan åka tåg var som helst i hela Europa och inte betala mer än tillägg (ibland inte ens det). Först kommer vi åka från Köpenhamn till München (det går direkt) med nattåg och sedan tar man tåget till Verona därifrån. Från Verona går tåget till Venedig, från Venedig går tåg till Florens och från Florens går tåg till Rom ... Jag är så himla exalterad! Tänk att få se kanalerna och San Marcus-platsen i Venedig och dessutom gå och titta i hantverksbutikerna som gör fantastiska masker och anteckningsböcker, eller att få besöka klostret strax utanför Florens som gör parfymer av blommorna de själv odlar. Och att se Forum i Rom. Och all konst överallt! Och riktig pasta. Mmmm!

Jag inser det paradoxala i att jag väljer att åka till Italien när jag skulle kunna åka till Frankrike (jag pluggar ju trots allt franska). Det beror dock på att jag är ganska säker på att jag kommer komma iväg till Frankrike och studera åtminstone en termin (förhoppningsvis i vår) och då känns det som att ... om jag ändå ska till Frankrike och stanna så länge kan jag lika gärna åka till ett annat land jag gärna vill besöka när jag väl har chansen att resa. Jag och min familj har rest ganska mycket i Sverige men inte så mycket utomlands och som student är det inte direkt så att man kan boka en resa och åka när man vill så när man har chansen vill man utforska nya platser och inte besöka ställen man med stor säkerhet kommer besöka inom en ganska snar framtid. Hade jag fått välja hade jag dock såklart åkt både till Frankrike och Italien - jag är ju trots allt lite halvt besatt av allt som har med Frankrike att göra.

Nåväl! Det visade sig att man kan få hotell för riktigt bra priser även ganska centralt (och det är inga sunkiga hotell heller, faktiskt!) så vi har tur.

Nu ska jag sätta mig med mina studier - idag blir det först glosor och sedan övningar vi har i läxa!


Venedig


Florens


Rom


Erkänn att ni också vill dit!?

Mitt hatord

Har ni ett hatord? Alltså ett ord som retar gallfeber på er om ni ser det användas i överflöd? Jag har ett sådant. Ett väldigt litet ord, förvisso, men ändå ett väldigt märkbart sådant. Det finns överallt - infiltrerar de finaste texter och får dem att verka skrivna av en gymnasieelev, drar ned en (redan ganska medioker) text eller får en skriven konversation att verka transkriberad från tal ...

Detta lilla ord använder alla hela hela hela tiden. Det lilla ordet är ...

SOM

Jag ska ge er några exempel, denna gång från Damernas Världs februarinummer:

"Både på sin mottagning och i den frågespalt som hon har i Göteborgs-Posten möter hon de svårigheter som många har med relationer till andra människor."

Jag ser två "som" som inte hade behövt vara där - det hade sett mycket mer professionellt och skriftspråksaktigt ut om det stått:

"Både på sin mottagning och i den frågespalt hon har i Göteborgs-Posten möter hon de svårigheter många har med relationer till andra människor."

Ett annat exempel:

"Men det är inte alltid som ett stort antal kompisar eller många [...]"

Vad tusan gör det där "som" i den meningen? Och, för att frångå ämnet en stund, varför har skribenten skrivit "kompisar"? Vore det inte bättre med "vänner", en något mer formell och skrifspråksvänlig benämning på samma fenomen?

"[...] behöver inte betyda att man har en enda nära vän som man skulle kunna ringa till när världen brakar."

Behöver jag ens kommentera?

Ordet "som" kategoriseras som konjunktion, alltså ett ord som sammanfogar två satser (en sats är till exempel "Jag har en katt"). Till exempel kan man med hjälp av en konjunktion göra om de två meningarna "Jag har en katt. Den är grå." till "Jag har en katt och den/som är grå.".

Har ni ett hatord?

Il y a eu ...

Nu kommer ett inlägg - jag har piggnat till sedan det förra. Idag har jag haft uttalsövningar på franskan vilket nog var roligare än det låter. Vi har hörlurar på oss och lyssnar på någon fransos eller fransyska som säger ett ord, en sekvens eller en mening som vi sedan skall upprepa. Alla gör det samtidigt och läraren går sedan in och lyssnar på oss via sin dator utan att vi vet om det. Plötsligt dyker det upp en röst i hörlurarna som kommenterar ens uttal. Mycket läskigt, men mycket bra. Efter ett tag har man glömt att man kan bli avlyssnad när som helst och således pratar man som man skulle gjort om man pratade "i det fria" så att säga. Jag fick bra kritik, vilket känns skönt med tanke på att jag inte pratat franska på nästan 1,5 år.

Jag har stålsatt mig för en tuff termin och kommer vara helslut om helgerna, speciellt nu i början. Det är lustigt hur man kan gå från att ha skola 8-14 varje dag och dessutom orka göra skoluppgifter till att ha skola två timmar om dagen men knappt orka öppna skolböckerna efteråt. Måste skärpa mig med maten också. Brukar bli frukost och middag och det är allt. Dags att ställa sig och göra storkok, med andra ord. Skall byta ut rött kött mot fisk och kyckling och dessutom börja laga mer vegetariskt eftersom det är så väldigt gott. Återkommer med resultat, ni vet hur det lätt blir mycket snack och liten verkstad ...

Den 18:e februari har vi maskeradgasque för alla humanister. Temat är venetiansk mask och en sådan skall jag se till att införskaffa, eller snarare göra själv. Har en idé som ligger bra prismässigt så jag kör nog på den. Jag ska ha min 1800-talsklänning och kanske en annan klänning över, beroende på om jag kan laga den eller inte. Det lär väl tas bilder så jag återkommer efter isåfall!

Nu ska jag titta vidare på dokumentären om kvinnors drickande som går på Tv3. Otroligt intressant och jag rekommenderar er att se den (speciellt de vuxna) så att de inser vilken tur de har med sina ungdomar om de festar mindre än en gång i månaden, eller egentligen mindre än en gång i veckan. Efter den ska jag läsa och sedan sova. Imorgon har vi bokklubbsmöte på Norrlands nation. Vi har läst Aravind Adigas "The White Tiger" (Den vita tigern) som utspelar sig i Indien och visar hur det ser ut där rent socialt än idag.

Godnatt!

Hej, jag lever

Hej!
Jag lever men läser mest hela tiden (både franska och skönlitteratur) så jag har inte ork att blogga. Är så himla trött - har inte vant mig vid att gå alla dagar i veckan ännu efter förra terminens sovmorgon varje morgon-schema.

Hoppas ni har det bra!

RSS 2.0