Det provokativa plagget

För ett par dagar sedan färdigställde jag min första 1800-talsklänning, en bedrift jag är väldigt stolt över. Det är en väldigt enkel vardagsklänning med empirskärning och tyget är av bra kvalitet, men absolut inget överdådigt. Det är en klänning man går omkring i hemma och när man ska handla matvaror, ungefär så. Eller, det var i alla fall min uppfattning. När jag tänkte ha den på mig igår fick jag höra att "inte om du ska åka med mig" och på frågan "vadå, skäms du?" fick jag ett jakande svar. Det gjorde väl inte mig särskilt mycket att jag fick byta om eftersom den blir så fort smutsig nu om vintern i och med att den är fotsida, men det var inte det som störde mig. Det som gnagde var reaktionen som princip: varför provoceras folk av en långklänning?

Klänningen är som sagt empirskuren, vilket innebär att den är skuren strax under bysten. Den har en fyrkantig halsringning och puffärm. Tyget är mörkgrönt fiskbensmönstrat, långrandigt och med en silvertråd varannan cm ungefär. Ringningen är inte provokativ utan väldigt blygsam, det enda den gör är att visa hals- och nyckelbensparti till sin fördel.

Så varför denna reaktion? Man stöter inte bara på den hos pappa utan det tycks vara en vedertagen inställning att man går minsann inte i långklänning av historiskt snitt om man inte skall på bal eller möjligen har otroligt narcissistiska drag. Även jag, som så gärna vill bära den, kan känna att den kanske är lite mycket. Lite mycket?! Hur kan en näst intill heltäckande klänning vara lite för mycket? Ingen höjer på ögonbrynen när tonåringar i horder går förbi iklädda ett par tights och en tight tröja som slutar precis nedanför rumpan och för inte så länge sedan var den hetaste trenden att ha BH med bara en kavaj (som inte behövde vara knäppt) över. Men när jag kommer i min långklänning, som inte är en balklänning utan en dagklänning av mycket enkelt snitt, ja, då är det provokativt och utstuderat.

Jag hade förstått reaktionen om jag tagit på mig en burka då jag förstår om folk vill se människan de talar med, men det handlar om en enkel klänning som, om den varit kortare, inte hade väckt sådan anstöt det tydligen gör hos folk. Hade jag kortat klänningen med ynka fyrtio centimeter hade ingen brytt sig utan förmodligen istället tänkt "Gud, vilken enkel klänning. Vad tråkig den är!". Men just för att den har de där extra centimetrarna tyg är det plötsligt helt makalöst.

Jag kan inte förstå denna inställning. En långklänning är det ultimata plagget och kan lätt bäras under hela året oavsett säsong. Man fryser inte eftersom tyget inte smiter åt om benen och när det blir varmt ser böljningen i tyget till att det alltid finns luft. Man blir inte för varm och inte för kall.

Herregud. Det är ju inte så att jag tar på mig ett korsettliv, snörar åt så hårt att jag inte kan andas och sedan drar på en enorm klänning med peticoats, järnställningar och allt som finns att tillgå.


En mästare på att prokrastinera

Om ni undrar varför jag inte skrivit här på hur länge som helst är det för att jag kommer hem snart och om jag skriver en massa kommer ni komma ihåg vad jag gjort medan jag själv glömt bort det (det brukar bli så). Därför skriver jag inte och kommer ihåg allt så att jag kan berätta det för er sedan! Gud vad jag är smart.

Men för att ni ska få lite inblick i min dag, i alla fall:

1) Vaknade tjugo i åtta men hade tvättid vid sju, blev lite stressigt
2) Har nu tvättat fyra maskiner och har en kvar,
3) Om ni undrar hur jag fått ihop så mycket tvätt är det för att jag inte tvättat på ungefär tre veckor,
4) Ovanstående ger er (och mig) en hint om hur löjligt mycket kläder jag tydligen har.
5) Allt är dock inte kläder utan ungefär hälften är handdukar och sängkläder
6) P.g.a. förseningen har jag inte ätit frukost än så jag ska gå och köpa lite att äta (har inget hemma) så fort jag är klar med tvätten
7) Resten av dagen ska jag städa, städa och packa. Woho ...


Lucia Movie Night

Ikväll är vi ett gäng på åtta pers från klassen som ska gå på Lucia Movie Night - en tillställning som anordnas av SF. Där kommer de visa tre hemliga och ännu ej släppta filmer och självklart spekulerar vi vilt i vilka dessa är! Jag hoppas hoppas hoppas att en av de tre är Narnia - Kund Caspian och Skeppet Gryningen. Jag är ett enormt fan av Narnia. Jag sträcker mig till och med så långt att jag säger att de två andra filmerna kan vara ASDÅLIGA. Bara jag får se Narnia är jag nöjd och kan gå hem lycklig. Det är dock två veckor tills den har premiär så det är inte så troligt att Narnia visas. Isåfall hoppas jag på Tron Legacy, den verkar vara ball och en film i min smak!

Nu ska jag ta en promenad, steg upp för två timmar sen (bion börjar tolv inatt och är slut vid sju, åtta på morgonen) så behöver röra på mig lite. 

Music

Jag har kommit ifrån att lyssna på musik av flera olika anledningar vi inte behöver gå in på nu. Men jag känner att jag vill hitta tillbaka, att jag håller på att hitta tillbaka. Så nu ska jag dela med mig av lite av min musikhistoria, låtar som haft stor påverkan på mitt liv. Många av låtarna älskar jag än idag, trots att flera av dem är fruktansvärt corny och töntiga.


Först ut har vi "I don't want to grow up" med allraste bästaste the Ramones. Punk, helst old school sådan, har alltid varit en klar favorit och jag tror minsann att den här låten sammanfattar större delen av mitt liv. Sådan här musik görs inte riktigt längre.


Jag älskar Offspring och har gjort det länge länge länge. Jag såg dem live när jag var tolv och jag var nog lyckligast i världen när just den här låten spelas."Want you bad" har allt jag söker i en låt vad gäller energi.

Okej, nu fastnade jag bland mina spotify-spellistor och alla Offspringlåtar jag samlat på mig där. Så medan ni lyssnar på ovanstående ska jag lägga mig på golvet, titta i taket och gå tillbaka till den där platsen i mitt inre jag så ofta brukade besöka under högstadiet. Jag saknar det litegrann, de rusande hormonerna, känsligheten, känslan av att allt man gjorde var nytt, banbrytande, häftigt. Nuförtiden är man precis som alla andra, man flyter närmre och närmre den gråa massa samhället utgör. Nej, nu är det dags att gå tillbaka till ursprunget, till den man är. Jag har aldrig varit så säker på mig själv som jag var när jag var tretton, fjorton, femton och sexton.

När var ni som säkrast?

Bokat hemresa!

Då jag klarade tentan har jag nu bestämt mig för att komma hem tidigare. Så tio minuter över åtta (jag vet, galet) på fredag morgon åker jag från Arlanda. Landar (om nu allt är i tid) i Malmö 09:20! FINAGREJER vet ni. Det fanns inga flyg mitt på dagen och jag orkade inte riskera att flyget som gick 17:50 skulle vara försenat som sist ... Jag har blivit så kvällstrött så jag hade väl slocknat på Arlanda vid eventuell försening.

Nu ska jag snart åka till skolan! Tjing!

YES! En anledning att dricka öl!

JAG
KLARADE
TENTAN!!!!!!!!!!!!

Jag var så himla säker på att jag skulle faila på denna tentan (det kändes verkligen åt helvete fel och jag trodde väl att jag skulle få en 24 av 55 (gränsen för godkänt låg på 33) i bästa fall. Men NEJ. Jag blev godkänd! Just nu är jag riktigt riktigt himla fint glad.

Med andra ord ska jag unna mig en extra öl ikväll (Lydia, en tjej i klassen, fyller år och vi ska ut och äta på nation och fira henne) som klapp på axeln. Eller en cider. Det är helt klart underskattat! Eller bara en cola ... Hm, vi får se. Just nu är jag faktiskt inte alls på ölhumör (tur det, klockan är halv nio på morgonen) utan det var mer studenten i mig som såg en chans att dricka öl.

Glöm nu inte gratta mig för det här kändes fasen ta mig större än att ha klarat den första tentan någonsin på universitetet (detta var min andra)!

Mor eller mamma?

En sak som är himla rolig med att läsa på Språkvetarprogrammet är att jag, som språkfascist, faktiskt lär mig ännu flera saker jag kan påpeka hos folk! Jag är dock inte överförtjust i att lingvister anser det OK att säga "mig" istället för "jag" i den (korrekta) meningen "Han är äldre än jag" eller att de inte höjer på ögonbrynen om man säger "han" där man borde sagt "honom". Allt detta tjat om att man pratar sitt modersmål perfekt och hitan och ditan tilltalar INTE mig. Klart att slang och så är bra men det är i min mening så att om det finns regler för hur man skall säga en viss sak skall man följa den. Svenskan är inte särskilt vacker ens i sin mest korrekta form och att säga "han" istället för "honom" och så vidare är att medvetet tillägga ännu en pinne på fulhetsskalan.

Samma sak med det nya förslaget att "han/hon" skall bytas ut mot "hen", till exempel om man refererar till en person med okänt kön (varpå man kanske en gång skriver "han/hon" men sedan övergår till "han", i vanliga fall). Jag vet inte hur det är med folk men jag personligen känner mig inte kränkt för att man väljer det maskulina pronominat istället för det feminina. Och jag ser verkligen inte vitsen med att ha ett könsneutralt. Betyder det att allt sådant skall bytas ut? Följande meningar hade då sett ut såhär:

- Jag älskar skeppet Pommern, hen är så fint!
- Människan kan anses stå högst i näringskedjan då hen är den mest framgångsrika arten på jordens yta.
- Vad är klockan?
- Hen är tjugo i fyra.

Ehh. Och redan där kommer problematiken in - om jag vill säga att skeppets för är fantastiskt bygge, hur säger jag då? Hennes? Det går ju inte. Då har man ju frångått könsneutraliteten. Nä. Bäst att säga han och hon och sluta hänga upp sig på sådana saker. Det är som bekant inte vad vi säger som avgör vem vi är utan vad vi gör. Könsneutralitet kan uppvisas på bättre sätt.

Men, nu till anledningen att jag skrev det här inlägget: när jag läste i kursboken för ett tag sedan läste jag att författaren kallat sin mamma för "mor" och att det var direkt otänkbart för honom att säga "mamma". Detta för att det endast var överklassen som använde sig av "mamma". Idag är det lite tvärtom - folk tenderar att säga "mor" om de har en övre medelklass-/överklassbakgrund. Varför är det så då? Det skrev inte Einarsson. Det beror dock (tror jag) på att "mamma" är en försvenskning av det franska ordet "maman" som under en lång tid användes (i alla fall i England) av överklassen, då "mama". Det är möjligt att det användes i franskan också (idag är det, precis som i Sverige, "mère" som är det "fina" ordet och "maman" som är det vardagliga). Således är det inte konstigt att "mamma" förr i tiden kopplades till överklassmaner. Det intressanta är dock att det bytt. Kanske som ett resultat av att Sveriges "nya överklass" utgörs av storbönder och/eller affärsmän som kommit upp sig ordentligt och på så vis tagit med sig "mor" från sin bakgrund. Det är då inte svårt att ta steget att anta att "vanliga dödas" sätt att säga "mamma" då är en motreaktion mot "mor".

Sådärja. Nu kanske jag borde gå in i en korpus och kolla upp det här? Skämt och sido, jag är klart med datorlingvistiken. Nu: mot Uppsala!

Godmorgon!

Idag har jag sovit ut för första gången på nästan två veckor. Det behövdes - man går liksom på övertid när man pluggar hela dagarna, lagar mat, tvättar, städar och sedan sover sju timmar, i bästa fall åtta. Inte ens helgerna har givit möjlighet till att sova ut för då har jag haft så mycket att göra och/eller haft tvättid klockan sju på morgonen. Men idag så! Slog upp de gröna vid sjusnåret för att titta på Julkalendern och sedan somnade jag om igen och vaknade inte förrän vid tjugo i tio. Nu sitter jag och äter frukost och tittar på TV. Funderar lite på om min yoghurt är sur (det kan den inte vara för den går ut den trettonde och jag öppnade den imorse!), men tror att det mest beror på flingorna jag har i ...

Idag ska jag åka in till Uppsala och träffa ett par klasskompisar för att diskutera en bok vi läst. Vi har läst "Kafka på Stranden" som är helt OK men som sagt inte i min smak. Hoppas nästa bok blir en riktigt bra en!

I lördags var jag som bekant på fest för en tjej i klassen och här nedan kommer en bild. Alla kameror har varit duktiga på att ge mig mörkbrunt hår (det är rött) men den här kameran gjorde minsann underverk! Tror inte ens jag är så rödhårig, faktiskt.


En inflik

Måste dock tillägga att det helt klart finns fördelar med en lårkaka på rumpan - man har en vattentät ursäkt att äta frukost/lunch/middag i soffan - det gör ju alldeles för ont att sitta på en stol!

En skadedrabbad skåning

Godmorgon,
Något jag förundrats över i Uppsala är att jag inte skadat mig särskilt mycket. Jag brukar ramla ganska ofta, slår i armbågar i dörrhandtag titt som tätt och drar huvudet rakt in i skåpskanter här och var med jämna mellanrum. Här uppe har det dock inte varit så. Jag har inte ramlat eller slagit mig eller på något sätt skadat mig. Visst har jag alltid blåmärken här och var men det är inget som jag minns eller känner att "Gud, det här måste jag berätta!!!".

Tills häromdagen. I torsdags hade vi Jul i Kapernaum och Pitepalt hemma hos mig och jag lyckades bränna min handled på en asvarm kastrull vilket ledde till ett illrött märke på armen. Det har dock inte spruckit eller börjat vara så jag antar att det inte var så farligt. Dagen efter skulle jag gå ut med soporna och körde huvudet rakt i skåpsluckan, har fortarande en fin bula.

Men värst av allt var nog igår. Jag var på väg in till stan för att gå på födelsedagsfest och litade en aning för mycket på mina skor, som inte varit hala överhuvudtaget förut (jag har gått på snorhal is men inte ens vacklat) men igår tydligen bestämde sig för att nu var det dags. Så, kvart i sex, mitt i lördagsrusningen, gör undertecknad en vurpa mitt på Uppsalas Centralstation. Inför ungefär femtio människor. Det måste ha sett fantastiskt roligt ut. Det kändes som något som såg ut så, d.v.s. det gjorde asont. Turligt nog ramlade jag på sidan av skinkan (alltså ingen bruten svanskota) och tog emot med vänsterhanden (idiot - tänk om jag brutit den!) så skadan blev inte särskilt allvarlig. Slog inte ens i huvudet. Och som alltid när man ramlar är man uppe lika snabbt igen. Det var himla pinsamt så jag gick inte och gnällde utan sprang in på Pressbyrån och köpte vatten och ett kexchoklad (bukfylla deluxe?) innan jag knatade till bussen där jag ringde mamma och beklagade mig över min ömma bak. Allt eftersom kvällen fortskred glömde jag bort den. Men jag skulle snart bli varse ...

Imorse när jag vaknade och ramlade in på toaletten och satte mig ned på ringen kände jag en smärta från helvetet sprida sig från vänster skinka ut i hela kroppen. Jag, Katarina Molander, har självklart lyckats ramla så att lårkakan sitter precis där bak möter toalettsitskant. Vem annars?

Nå, jag antar att det kunde blivit betydligt värre och att jag ska vara glad för min milda skada men som vi alla vet finns det inget bättre än att gnälla när man har ont så jag tänker fortsätta så.

Nu ska jag smälla i mig frukost och sen gå och lägga mig igen tror jag - det är ju söndag!

Uppsala by Winter

Godmorgon!

Idag blir en lugn men ändå fartfylld dag. Först ska jag gå och handla ingredienser till knäckebröd + lite andra nödvändigheter, sedan ska jag baka och till sist ska jag slänga mig på soffan med boken jag läser just nu - Kafka på stranden. Jag är förtjust i handlingen men den är skriven på ett alldeles för poetiskt sätt för att jag ska tycka att det är bra litteratur (för mig). Så jag fokuserar mestadels på handlingen och lägger inte så mycket vikt vid språket, även om det såklart på sina ställen är ganska fantastiskt. Efter att jag läst ett par timmar ska jag åka iväg på födelsedagsfest hos en klasskompis i Uppsala. Hon har Moulin Rouge-tema och jag har ingenting att ta på mig, alltså verkligen. Får se vad jag hittar på ...

Men! Jag har en bild att visa er som jag tog häromdagen i Uppsala. Vintern där är ju löjligt vacker, det går inte ens att beskriva. Ni vet hur det ser ut i Skåne på morgnarna med rimfrost i träden och ett riktigt Narnia-landskap? Så ser det ut i Uppsala hela dagen lång och flera dagar i sträck dessutom. När vi traskade förbi Domkyrkan häromdagen kunde jag inte låta bli att knäppa nedanstående bild ...



Ni behöver inte säga något, jag vet ... Det är så satans vackert!

Eu so falo portugues

Rubriken betyder "Jag pratar bara portugisiska". Jag har alltid trott att portugisiska och spanska är förhållandevis likt, men det är som vitt skilda poler. Någon portugis lade till mig på MSN och han/hon kan inte engelska. Gah. Portugisiska är otroligt vackert, men inte lätt. Det känns ungefär som första gången jag läste provencal (occitanska, södra Frankrike) och tyckte att "alltså jag förstår ju kontexten, typ ... men är det är verkligen FRANSKA?!).

Jag tror jag vill lära mig portugisiska. Kanske. En dag när jag kan franska, engelska, spanska och kanske tyska (vem orkar tyska mer än tre år på gymnasiet???).

Nu ska jag sova, godnatt!

Godmorgon!

Just nu är det sju minusgrader i Örbyhus. Bra med tanke på hur kallt det var igår! Tydligen skall det bli ett ordentligt snöoväder i slutet av veckan, antar att temperaturen stiger allteftersom tills dess ... Jag gillar snö, men jag har inte fått tummarna loss att köpa täckbyxor så det blir inte så mycket "bygga snögubbar"-time som jag hoppats på.

Jag har för övrigt fått in en fin rutin (nåja, tre dagar) - jag går och lägger mig vid elva varje kväll och har än så länge vaknat klockan 6 på morgonen, pigg som en lärka! Idag somnade jag om en timme, mest för att jag var väldigt trött efter en mardröm, så när klockan ringde sju var jag pigg som en mört. Julkalendern idag var faktiskt bra, även om avsnitten är så himla korta. Har de alltid varit det? Imorgon är det ett nytt avsnitt och hela helgen också och vaaaarje morgon fram tills den tjugofjärde december! Mysigt. När jag kommer hem ska jag sitta och titta på det i pyjamas med en stoooooor kopp varm choklad och köttbullemackor varje morgon, det är livet det.

Nu ska jag åka in till Uppsala för att påbörja ett grupparbete, lektionerna börjar tolv. Vi (jag, Lydia, Madelene, Anna och Karin) ska sitta på ett café och tjuvlyssna på lattemammor och hormonstinna tonåringar. Vi förenar alltså nytta med nöje!

Ikväll ska vi käka pitepalt och sedan titta på Jul i Kapernaum tills paltkommat bedarrat. Det är fyra och en halv timme med julkalendern, så förhoppningsvis orkar alla! Nu måste jag bege mig, vi hörs! <3

Kväll, fjorton minusgrader

Godkväll på er i stugorna!
Sitter vid köksbordet med min laptop, är alldeles invirad i en filt för jag är trött och lite kymig idag. Skall snart sätta mig i soffan, läsa lite ur kursboken och titta på film innan jag går och lägger mig för natten. Imorgon skall vi plugga i princip hela dagen och på kvällen ska ett ganska stort gäng från klassen träffas och laga pitepalt och titta på en julkalender.

Om ni undrar varför jag inte hör av mig beror det på att jag just nu går i skolan 10-16 i princip varje dag och pluggar/äter/sover resten av tiden. Tiden flyger iväg och innan jag vet ordet av har det gått en vecka ... Så bara ring om det är något, eller inte är något, det är bara roligt! Börjar sakna Skåne nu, ska bli otroligt skönt att komma hem till jul och träffa hela släkten och vännerna, fira jul och nyår. Dricka glögg, äta köttbullsmackor på juldagen, sova LÄNGE i varm varm pyjamas och spela sims. Och plugga, jag har tenta den sjunde så det blir tyvärr ingen lång Skånevisit denna gång heller ... Kommer hem den nittonde december om allt går enligt planerna och åker hem igen den andra januari, måste få några dagars lugn och ro med studierna innan tentan.

Nu ska jag krypa upp i soffan.

Vi hörs!

Hotell Gyllene Knorren

Godmorgon i stugorna! Här möter ni en pigg, pigg Katie som varit uppe sedan kvart i sex utan hjälp av alarmet! Jag var såklart nervös inför starten av julkalendern som går 7:15 varje morgon varje dag från och med idag till och med den tjugofjärde december.

Jag hade ganska höga förväntningar på Hotell Gyllene Knorren, som detta års kalender heter. Den handlar om en familj som är trött på det mesta. Pappan, som en gång bodde i Östra Glesbygden och var en duktig dammsugarförsäljare, har numera blivit omdirigerad till Stockholmdistriket. Där går det inte alls bra för honom och han hatar sitt jobb. Mamman jobbar som chefskock på Finlandsfärjan men efter stora nedskärningarna får hon gör det mesta - allt från att laga mat till att dra bingon och dirigera bilarna på bildäck. Hon hatar också sitt jobb. Familjen har två barn, en son och en dotter. Dottern är äldst och vill mest av allt vara cool och hänga på konserter med sina vänner. Hon vill vara en stockholmsbrud helt enkelt. Det får hon inte för sina föräldrar så hon hatar det mesta. Sonen vill inte annat än att ha ett husdjur. Vilket som helst. Pappan tycker inte om djur så det får han inte. Och det hatar sonen.

Som vi märker hatar familjen det mesta i sina liv. En dag får både mamma och pappa nog och säger upp sig från sina jobb. Pappan ser en bild i tidningen på ett hotell som är till salu till "vrakpris" och köper genast det - äntligen ska han få komma till Östra Glesbygden igen!

Kalendern var OK, men det är svårt med första programmet. För det första har de en berättarröst och det förstör lite hela grejen. Man vill lära känna karaktärerna genom dem själv, inte via någon dum, knagglig berättarröst. Återkommer med referat imorgon ;)

Tjing!

RSS 2.0