Fredag 29/4

Hej!

Var ett bra tag sedan jag bloggade nu, trots att jag varit hemma ett bra tag ... Det beror på att jag haft tenta (igår) och att jag igår satt på bryggan hela dagen med mina vänner och var bitter över tentan. Först ska jag ju såklart säga att det inte enbart var lärarens fel att tentan gick åt helvete - jag har lagt ned alldeles för lite tid på studierna och jag har vetat om det - men det var definitivt en bidragande faktor. Under kursen (kultur och samhälle) har vi gått genom hela Frankrikes historia från 1000 f.Kr. till idag och dessutom nämnt ganska mycket om hur Frankrike ser ut idag (dock inte överhuvudtaget lika mycket som historian, den har det legat enorm tyngdpunkt på). Knappt någon geografi. Tjugo minuters demografi, max. Och faktiskt inte så mycket om 1900-talet som man skulle kunna tro ... Och hur ser tentan ut? INGEN historia innan 1850, en massa onödiga frågor om natalitet och dödlighet, en fråga om tredje republiken som knappt nämns, ord vi skulle förklara som inte nämns i papperna eller nämnts på lektionerna ... the list goes on. PLUS att han hade gjort ett fel i en uppgift där man skulle para ihop en person med en händelse. Mazarin fanns med ... men inte vad han var känd för. Det var en annan grej som överhuvudtaget inte kunde sammankopplas med honom. Nåja. Jag hade förväntat mig mer historia. Det blir definitivt en omtenta (nionde juni), och det känns faktiskt ganska bra. Har haft text och grammatik att oroa mig över den här tiden så att man får åtta barapluggakulturochsamhälle-dagar är skönt. Flera lämnade in blankt om de ens dök upp och bara de som pluggat dag och natt i två, tre veckor kände att det gick halvbra ...

Ja, jösses. Det blir min första omtenta. Skönt ändå att den inte kom precis i början av studietiden. Men jag är så ARG för att läraren totalignorerade att det är en 6-poängstenta (då ska frågorna inte vara så detaljerade och poänggivande som de var) som var utformad som en 30-poängstenta med skillnaden att den inte var lika lång. Nåja, nu vet man vad som krävs inför omtentan i alla fall!

Hur som haver! Idag har jag städat och fejat och pluggat lite och snart kommer lite vänner över för bakning och umgänge. Fina grejer! Vi ska också hänga på min balkong, som ni ännu inte sett bilder på! Så här kommer några.


Mitt fina fällbord jag fick av mamma och pappa. Så himla smidigt och perfekt storlek! Och en lykta och minipenséer. Tjusigt minsann, tänk att de klarade sig i en vecka alldeles ensamma innan jag kom hem!


Här sitter jag och äter frukost, fikar och pluggar om dagarna. Har sol på morgonen fram till elva ungefär, sedan är det lite kyligt men inget en mysig filt inte fixar!


En ganska dålig bild, men ändå. På mina blomsterarrangemang. Hähä. Snyggt va?

Visar bilder från gårdagen lite senare, nu ska jag hoppa in i duschen!

IEFE Béziers

Om jag får jobb i sommar (har precis pratat med Ingvar och det kändes ju faktiskt ganska lovande, är ju ledig HELA sommaren så det är bara att ropa in mig när jag behövs ...) ska jag ansöka till IEFE / Francais Langue Étrange, vilket är universitetsstudier i Frankrike för att lära sig franska. Jag är ganska säker på att det är CSN-berättigat (de är anslutna till ett universitet, som sagt, och då brukar det gå bra att få pengar från CSN, ska ringa och kolla i dagarna), så just det blir inte så problematiskt. Jag kan dock bara åka om jag får jobb eftersom utbildningen i sig kostar 950 euro (ungefär 8500:-) och anmälningsavgiften kostar 150 euro. Detta är bara för att jag inte åker via ett universitet utan i så fall själv. Problemet är att det inte går att åka via universitet för att läsa franska för att lära sig språket, bara för att t.ex. läsa grammatik eller så. Och jag tror (vet) att jag behöver minst en termin i Frankrike för att få igång talet. En halvtimmes litteraturdiskussion i veckan gör tyvärr inte jobbet. Utbildningen är meriterande inför vidare studier "hemma" i Sverige, såklart. Och skulle jag inte få en plats eller få ett jobb så att jag kan åka tänker jag söka till Franska B i Nice våren 2011 (det gör jag nog oavsett om jag söker till IEFE eller inte). Basta.

Förutom de fördelarna får jag åka till Béziers, som var navet i hela katariströrelsen. Alltså, det är ungefär som om en arkeolog skulle få göra en tidsresa till typ ... Babylonien och vandra omkring och se hela kulturen i rörelse. Jag kommer kunna lära mig massor om albigensertiden, kanske till och med studera lite occitanska (språket de talade)!!!!!!!!!!! Så nu ska jag gå och be en stund så att mannen där uppe är lika snäll som han var när han gav mig en plats på Språkvetarprogrammet.

Amen.

Måndag 11/4

Hej!
Gud vad tiden flyger iväg, det är helt galet. Vi fick ju precis studielån och nu är vi redan inne i andra (tredje) veckan i april. 17 dagar har det gått. Nåja. Idag ska jag vara hemma och plugga, ingen skola. Skriver en presentation om Languedoc, historia och religion, och det är så fruktansvärt intressant och jag har så väldigt svårt att sålla så det tar mycket längre tid än jag trodde. Jag skulle vilja åka dit och studera det här, alltså forska. Det är mitt största intresse just nu, utan tvekan.

Jag hade nog till och med kunnat tänka mig att bli katar, de hade en magnifik tro som verkligen visar hur kyrkan förstört alla våra värderingar gällande mänskliga rättigheter (inte bara såklart, men på flera plan och framförallt inom de områden som debatteras mest idag). Under den här tiden (1100-1200-tal), och fortfarande egentligen, ansåg katolska kyrkan att sex i fortplantningssyfte var bättre än att inte ha det, t.ex. masturbation. De stod väldigt fast vid det här och fördömde dem som inte hade det i fortplantningssyfte. Katarerna å andra sidan tyckte att det var bra så länge det var meningen att det skulle resultera i barn, inte annars. Då var det bättre att "ta saken i egna händer" så att säga. Vid närmare granskning blev det även så att kyrkan tyckte att det var bättre med våldtäkt än homosexualitet. Helt ärligt, alltså. Pedofili var ju inte riktigt vad det är idag, man var ju vuxen vid tolv års ålder, men även där sågs det mer accepterat så länge det var en man och en flicka/en kvinna och en pojke än om man skulle tagit hand om saken på egen hand ... Och som vi vet var de ju även mot i princip all form av läkekunskap förutom åderlåtning och excorcism. Och kvinnosynen kanske vi inte ens behöver nämna ...

Katarerna å sin sida, eller Albigenser som de kallas, var otroligt kunniga inom läkekonst (en rest sedan morernas tid i området, alltså de araber som senare blev slavar i t.ex. Aragonien), tyckte att sexualitet visserligen var att avråda från (man skulle leva så asketiskt som möjligt) men att det inte spelade någon roll om det var homo- eller heterosexuellt (tidelag och sådana saker fördömdes) och de hade kvinnliga präster med lika mycket makt och inflytande som de manliga - och de fick precis lika mycket respekt av andra män. Här blomstrade kulturen med trubadurer (man säger att den europeiska trubadurkulturen föddes och utvecklades här), litteratur, konst och dylikt. Man åt endast vegankost, inga animaliska produkter, och man ansåg att det enda sättet att hjälpa sig själv var att hjälpa andra. Man slog inte barn, fick inte slå sina fruar och även om man såg ned på skilsmässa var det ingenting man förbjöd om båda parter tagit beslutet för att de ville gå vidare mot frälsning (man fick inte vara gift om man skulle motta konsolamentum, deras "frälsning"). Änkor eller skilsmässokvinnor blev inte utstötta eller hatade av samhället och barn fick vara barn.

Inte konstigt att katolska kyrkan blev livrädd, va? Religionen, eller tron, spred sig snabbt snabbt och det fanns få godsägare och grevar och allt möjligt som inte sympatiserade med och hjälpte albigenserna när de kunde. De var katoliker eftersom det var traditionen, men de följde snarare den kataristiska läran som endast håller sig till Johannesevangeliet och ett antal andra skrifter.

Så Påve Innocentus III, som såg det som sitt kall att utföra korståg, bestämde att det skulle ändras och på ungefär 30 år hade nästan alla katarer slaktats. Eftersom albigenserna var starka motståndare till strid och krig flydde de inte - det skulle vara att erkänna kriget och det sågs som en krigshandling i sig - utan stannade kvar och gjorde vad de kunde för att fortsätta sina liv. Det gick bevisligen inte, och en stor och för sin tid (överlag faktiskt, det gäller ju fortfarande) modern, nytänkande och rättvis religion gick under och ersattes av katolikens ideal.

Ganska mycket av tänket levde kvar i det dolda, dock, även om alla efter korstågets slut var livrädda för att visa sig sympatisera med katarismen i något led.

Så, jo, just det. Man kanske ska ta och konvertera? Återinföra tron?

Söndag 10/4

Godmorgon! Har varit uppe i en timme ungefär, hunnit med att duscha och äta frukost. Idag blev det precis som alltid en stor kopp kaffe med mjölk (just nu kör jag på Arvid Lindqvists "Festivita", helt okej men jag överväger att skaffa kaffekvarn och mala hela bönor själv istället ... mycket godare, en kompis till mig bjöd på det häromdagen och GUDARS SKYMNING! Inte behöver man en fancy kaffekokare à la Moccamaster heller; det blir gott ändå), en skål med hallonfil och cheeriosflingor och två mackor. Helt okej.

Såg precis på Nyhetsmorgon på TV4 att Frankrike förbjudit heltäckande slöja (niqab och burka, i niqab syns ögonen, burkan täcker allt). Man har även infört hårt, hårt, hårt straff om man tvingar någon att bära slöja - 270.000 euro går kalaset på. Vad tycker jag om det? Vi hade den här diskussionen på en pubrunda för ett tag sedan och kom fram till att det nog är ganska okej med Niqab ändå, men att burka inte känns rätt. Vi menar att just ögonkontakt är en så vital del av de västerländska konversationsreglerna att det skulle kunna ses som direkt oförskämt om man gick emot det. Egentligen är ju hela ansiktet med alla uttryck också väldigt viktigt, men just ögonen är särskilt viktiga eftersom de ju berättar så mycket mer än bara ett leende, t.ex. Solglasögon är inte heller särskilt trevligt, förvisso, men där har man just ansiktsuttryck att förlita sig på och man kan ju faktiskt be någon ta av sig solglasögonen - lite mer problematiskt att be någon ta av sig sin slöja.
       Det är fullt förståeligt att det är en del av deras tro och kultur de tycker är väldigt viktig och i hemmets lugna vrå eller i t.ex. moské eller på annan helig plats skall de självklart inte tvingas gå utan, men om man rör sig ute i samhället, pratar med människor, arbetar med människor får man anpassa sig lite. Jag tycker det är ganska löjligt att det ska bli ramaskri så fort man uttalar sig om de här frågorna - är man för är man antisvensk och är man mot är man rasist. Kan man inte bara få tycka? Det är i mina ögon inte ett dugg annorlunda än om någon tuggar tuggummi och jobbar i kassa (kom in på NORDEA i Uppsala en gång och hamnade framför en tjej i tjugoårsåldern som tuggade för fulla muggar, så otroligt irriterande!) eller jobbar med barn/ungdomar/förståndshandikappade människor och bär en alltför urringad tröja eller för kort klänning. Förvisso betydligt mer knutet till deras seder och bruk.
       Nåja, jag tycker i alla fall att det kanske är lite onödigt av Frankrike att dra Niqab/Burka-debatten så långt. Däremot är jag helt för att de lägger så höga böter på att tvinga någon att bära slöja - så länge det inte missbrukas. Om en kvinna själv väljer att ta på sig slöja är det hennes val och hennes man kan inte hållas skyldig om han inte faktiskt tvingat henne. Det finns ju faktiskt kvinnor som bär slöja frivilligt och sen kan vi ju moralisera kring det och tänka att det är indirekt tvång och att de hjärntvättats av sin religion, men så är det i alla fall. Det kommer bli svårt, tror jag, att faktiskt hitta folk som tvingar. Om en man har så pass mycket makt över sin fru att han kan tvinga henne att mot sin vilja bära slöja har han förmodligen så pass mycket makt att han kan tvinga henne att säga att hon bär den frivilligt, och hur ska de lösa det då? Lögndetektortest? Är det rätt? Jag tittar på nyheterna och ser starka, muslimska kvinnor som kämpar för sina rättigheter bära slöja. De bär byxor, vilket är emot de oskrivna (och ibland skrivna ...) reglerna i många av de här muslimska länderna, och visar således sitt missnöje med styret, men bär samtidigt slöja (inte heltäckande, dock, jag vet inte vad det heter när man ser ansiktet men inte hår och hals). Där är ju dock skillnaden, att de visar sitt ansikte. Varför ska de inte få göra det?

Debatten kan dras hur långt som helst och jag har massor med plugg att klara av, så det tar vi en annan gång. Idag skall jag helt enkelt bara plugga och ta en promenad framåt eftermiddagen - idag har vi fint väder! Vi hörs! Kram

Lördag 9/4

Hej!

Idag är det verkligen vår i Örbyhus - tolv, tretton grader (mycket mer i solen!), blåsigt, molnigt men ändå väldigt klart och himlen bakom är blå som blåklint! Jag gick upp vid strax efter halv nio imorse efter att mamma väckt mig (kommer inte upp om jag inte börjar prata ... måste köpa en ordentligt väckarklocka!), åt frukost och satt sedan vid datorn en stund och kollade runt överallt. Sedan diskade jag och dammsög badrummet innan jag duschade.

Idag har för övrigt varit en typisk städautvintern-dag. Efter duschen gick jag ner i förrådet och tog fram cykeln och cyklade iväg till ICA och sedan till cykelhandlaren för att jag behövde mer luft i däcken. När jag kom hem tog jag ut mattorna, dammsög hela lägenheten, piskade mattorna, torkade golvet, tog in mattorna och nu ska jag snart lägga på dem. Efter det ska jag baka macarons. Skall bort till en vän ikväll på middag med några språkvetare så jag tänkte ta med mig sådana, brukar uppskattas om inte annat ;) Idag blir det citron- och arrakssmak. Ja inte tillsammans utan var för sig. Ska vara där klockan 6 så det är allt lika bra att börja nu. 

Fredag 8/4

Fy sjutton vad trött jag är! HELT slut och jag vet verkligen inte varför. Har ätit frukost, lunch, mellanmål och middag. Till frukost hallonfil med cheeriosflingor och en surdegsmacka, till lunch en sallad med ägg, avokado, räkor och groddar, till mellanmål en banan och till middag bucatinipasta med skinksås. Protein, fett, kolhydrater och fibrer. Och jag har sovit ordentligt inatt, tränat (det frigör ju endorfiner så man blir pigg och glad) och ja, haft en bra dag liksom. Visserligen har jag inte sovit så bra i veckan och vetskapen om att jag är ledig imorgon kan ju ha gjort att min kropp släppt allt och säger "nu vill jag ta igen allt för att jag KAN!". Och vem är jag att inte lyda? Blir tidig läggning ikväll tror jag minsann ...

Idag har jag och Amanda haft redovisning på franskan som väl gick bra tror jag (kommer inte ihåg något, var nog nervösare än jag trodde hehe). Vi pratade om författarinnan Francoise Sagan som bl.a. skrivit "Bonjour Tristesse". Den var himla bra, älskade den boken! Vår lärare är dock kanske det mest tafatta jag någonsin upplevt, så himla gullig. Vi har två manliga lärare - Hugues och Jérôme - och de är som natt och dag. Hugues är lång, ljushylt med ganska ljust hår och blå ögon och ganska bredaxlad fast inte vältränad och inte överviktig heller, naturligt bredaxlad bara. Jérôme är kort, ganska liten (fast bred om axlarna i förhållande till sin längd) med svart svart hår, olivfärgad hy och bruna ögon. Personlighetsmässigt är de också helt olika - Jérôme med sina kanske 170cm fyller upp ett rum med sin pondus medan Hugues mest gör söta saker, typ backar in i grejer eller så. Idag satt vi och pratade ett gäng och Amanda sade att hennes pojkvän varit på Stocken (Stockholms nation som har klubb varje torsdag, här hänger bara snobbar = tjejer i cocktailklänningar och killar i chinos och Stenströmsskjortor och kotlettfrisyrer). Hon sade det lite som att "fy tusan VAD gjorde han där??!!" så jag sade "vad ÄR det för patrask du hittat?". Sen sade jag det en gång till och då frågade Hugues vad det betydde. Ehh, ja, alltså vissa ord VET man ju vad de betyder utan att för den sakens skull kunna förklara?! Nu har jag i alla fall slagit upp det och det betyder ungefär slödder eller följe och kommer från franskans patraque som betyder "av okänt ursprung".

Nåjaaa. Nu ska jag återgå till mitt vilande, imorgon blir en hektiskt men skön dag. Ska först träna och sedan bege mig till en kompis för pizza- och godis-/filmkväll. Kommer bli gött!

Snart ses vi :D

Onsdag 6/4

Idag hade jag två tentor. Först en i franskt uttal och sedan en i fonetik. Så himla kul det där med tentor i uttal. Fonetik kan jag väl ta eftersom det är universitetet och man ju måste ha någon form av prettokurs för att särskilja sig från de smarta som bara drar till Frankrike och lär sig franska där. Men uttal, alltså. Det är ju jättebra att vi får öva oss och lär oss de olika reglerna, men att vi ska bedömas utifrån hur franska vi låter är ju lite konstigt. Vi är ju inte franska. Ingen kräver perfekt engelska rent uttalsmässigt, liksom. Nåväl, nu är det gjort i alla fall och det kändes bra! Första tentan (uttal) bestod i att vi skulle läsa fem kluriga meningar och sedan en kort, kort text av Proust. Allt som allt tog det väl fyrtiofem minuter-en timme.

Efter den hade vi två timmars lunch och sedan hade vi tenta i fonetik. Vi hade tre timmar på oss men alla var klara efter kanske tjugo minuter. Efteråt jämförde vi svar och kunde konstatera att vi nog svarat samma på nästan allt, så det vore ju konstigt om alla kuggar i alla fall. Vi jämförde våra svar med Nicolas (som är fransman men måste läsa kursen för att han vill bli lärare - sjukt löjligt!) och jorå, det lät bra.

Annars har jag idag varit ute och gått en sväng, provade en ny runda idag som väl var en fyra kilometer ungefär, så himla skönt att vara ute och gå nu när våren kommit! Tjälen har börjat släppa ordentligt och vattnet forsar överallt så det porlar så härligt, och fåglarna kvittrar! Så HIMLA härligt. Längtar tills mapa kommer nästa vecka så att jag kan inreda balkongen och sen börja sitta där om helgmorgnarna och eftermiddagarna och mysa med kaffe och korsord eller en god bok! Så himla bra.

Nu ska jag plugga lite och sedan titta på TV innan jag somnar. Natti!

Mr Headache is paying a visit

Imorgon har jag fonetiktenta. Så himla tråkigt, det är det jobbigaste och tråkigaste med hela kursen. Men den är i alla fall slut efter imorgon! Jobbigt dock att jag fått världens huvudvärk idag, tror det beror på att min sömn rubbades inatt när mamma ringde klockan TRE för att fråga om jag kommit hem, mamma dåååå. Min mobil hade inte lyckats skicka iväg "hemma nu natti"-smset som är obligatoriskt så hon ringde minsann efter att Embla varit i gröningen och kissat (hon är så rädd för barn det lilla stycket så hon vågar inte gå ut om kvällarna längre ...) ringde hon. Jag hade varit hos en kompis i Uppsala och kommit hem vid ett så jag hade ju nästan precis somnat. Galet. Varit av banan hela dagen men ska gå en promenad nu och posta lite grejer, köpa lite pluggodis, ta en tio panodil och sedan sätta mig med plugget.

Åt nyss potatissoppa med stekt bacon till lunch, himla gott. Nästan lika god som mammas, då är den god. Om två veckor kommer jag till Skåne!

Måndag 4/4

Hej hallå godmorgon!

Jag var på spinning igår och jag kan ju säga som så att de där cykelsadlarna INTE är bekväma någonstans. Så idag har jag lite problem med att skilja ren smärta från träningsvärk. Men det var ganska kul, ett eller ett par sådana pass i veckan så får man nog en ganska fin kondition till slut.

Jag ska alldeles strax bege mig till tåget för att åka till skolan, ska bara packa väskan och bädda först. Har inte sovit inatt för jag hittade en så otroligt rolig sida på internet - tjuvlyssnat.se - där folk skriver in saker de hört på bussen, på systemet, i skolan, you name it - och det är så komiska situationer! En av de roligaste (som nog kommer gå hem hos familjen Molander också =D) var:

"En pappa ∼35 med två barn ∼5 efter sig skyndar sig fram till Miljöpartiets valstuga.
Pappan: Hej, snälla, snälla säg att ni har några ballonger! Mina barn går omkring med Folkpartiet-ballonger, jag kan inte gå hem såhär!"

Kan riktigt se hur pappan krigar sig fram genom folkmassan i panik, herregud vad ska frugan och grannarna säga om han kommer hem med FP-ballonger!!!! Det påminner mig om när jag var i Gävle och träffade Emma och Nora i höstas och Nora ville ha en kanelbulle som Moderaterna delade ut. Nääääää sa jag, en sådan tar minsann inte jag, det får hon göra själv. Fick ett tjyvnyp av Emma då men jag minns inte om jag tog en eller om jag struntade i det. Vilken jädra valjaktsstatistik, va, att spela på svenskarnas sockerberoende för att vinna röster! Inte klokt.

Som ni märker är jag väldigt "rolig" nu, beror nu på tjuvlyssnat.se, man blir så inspirerad! Nu kommer jag prata i roligheter hela dagen, Uppsala - se upp!

Nej, nu brinner det i knutarna. Vi hörs!

Det finns hopp

I dagens "Skriv i DN" läste jag en insändare av Emma, fjorton år. Den handlade om hur hon som elev kände sig kränkt och diskriminerad för att hennes utbildning tydligen inte togs på allvar. Under hennes skoltid har lärare bytts ut, varit barnlediga, varit hemma för vård av barn och vanligtvis har de inte ersatts av vikarier (om det inte handlat om långtidsledighet) utan istället har eleverna fått vara lediga eller "jobba självständigt" som det så fint heter. Emma ställer djärvt frågan om det är moraliskt försvarbart att en gravid kvinna tar en tjänst om hon ändå kommer gå på barnledighet några månader senare, och jag blir så stolt! Det riktigt värker av uppskattning i mig för den här tjejen som vågar ifrågasätta vad alla andra viker undan för. Emma poängterar dock att hon inte menar att lärare skall avhålla sig från graviditet, bara att de kanske ska tänka flera gånger innan de tar en tjänst under tiden de är gravida.

Det är precis den här frågan som är en av mina hjärtefrågor. Det viktigaste i en ungdoms liv är utbildning - merparten kommer inte så långt utan den - och en stor del i en individs utbildning är äldre förebilder och lärare som vägleder dem längs stigen. Ingen tolv-, tretton-, fjortonåring sitter och läser om Romarrikets fall om det finns vänner att prata med eller andra distraktioner. Det gör inte gymnasieelever heller, faktiskt. Om man som ungdom har en chans att ta det lugnt och prata om allt annat som rör sig i huvudet just då tar man den. Lärarledd undervisning är det absolut viktigaste från dagis ända upp till gymnasiet, och faktiskt på universitetet också.

I samhället idag har just diskrimineringsfrågan blivit otroligt het - så fort någon känner sig det minsta diskriminerad får man höra om det och det blåses upp till en enorm grej, vare sig det handlar om sexistisk reklam eller att en kvinna blivit nekad ett jobb för att hon är gravid. Och jag säger såhär: i nittiofem procent av fallen är jag helt med på banan - det är klart att en gravid kvinna inte skall nekas ett jobb. Men när hon skall jobba som lärare, ett yrke som är högst konstnärligt och väldigt beroende av kontinuitet, är det verkligen rätt att hon anställs för att arbeta i max en termin och sedan vara borta i minst ett år? Jobbar hon på låg- eller mellanstadiet är det här kanske inget större problem eftersom ingenting av det som görs betygssätts, men när vi kommer upp på hogstadie- och gymnasienivå hopar problemen sig. Om man har en lärare i tre fjärdedelar av ett läsår i åttonde klass och sedan får en ny den sista fjärdedelen är det den här läraren som skall betygsätta eleven. Av erfarenhet är det väldigt sällsynt att den extrainsatta läraren läser på om varje elev eller ens ser till att titta på korta omdömen från föregående lärare, förutsatt att denne överhuvudtaget gjort ett utlåtande om den individuella eleven! Som lärarvikare ställs man då inför ett dilemma: börja om på ny kula eller vara "snål"? Man har också problemet att man skall accepteras av eleverna, som såklart är misstänksamma eftersom de förmodligen fått erfara vad ett lärarbyte innebär rent studiemässigt.

Av egna erfarenheter är lärarbyte mitt under en kurs en skam och livsfarligt för studiemotivation och betyg. Av alla kurser jag inte fått MVG i är det bara en enda i vilken vi inte bytt lärare. Oavsett om läraren vi bytt till varit bättre än den förra - det spelar ingen roll överhuvudtaget. Det har inte bara med läraren att göra utan även med eleven, såklart. Som elev blir man ställd när en lärare man haft under så lång tid slutar och ersätts av en ny filur man aldrig sett förr, men som kommer och berättar för en vad för slags person man är. I nian fick vi en ny idrottslärare, som blev min mentor, och på vårt utvecklingssamtal (vid tidpunkten hade jag haft honom i kanske tre veckor) sade han till mig att jag gott kunde bli mer ödmjuk. Det var det enda han kunde säga, för mina studieprestationer låg långt bortom vad han ens kunde föreställa sig (hoppsan, det där var visst inte så ödmjukt). Och det gjorde mig så arg.

Så vad ska man göra? Man kan ju inte förbjuda kvinnor att föda barn om de ska bli lärare, inte heller en man som skal bli pappa eller någon som kommer ta tjänstledigt för att åka och plocka kiwis i fyra månader. Såklart inte. Men däremot borde det vara lagligt att, om man skall anställa lärare på i alla fall högstadie- och gymnasienivå, neka en person som inte kommer stanna längre än en termin. "Kom tillbaka när du haft din ledighet" är ett utmärkt sätt att säga att man inte är intresserad av en så kortvarig tjänst. I läraryrket mer än i något annat yrke är det viktigt att det finns kontinuitet - de utbildar framtidens arbetare, entreprenörer och businessfolk. Skolan och läraryrket har blivit ett lågstatusarbete och intagningspoängen till Lärarprogrammen ligger under 15,0, vilket innebär att man har mindre än VG i alla ämnen. Det är väl okej, eller? Jag vet inte.

Nej, sluta vara så egoistiska - sök inte ett lärarjobb om du kommer få barn inom sex månader, eller om du skall gå i pension om ett halvår, eller åka på en lång resa inom kort eller kanske bara vara där för att du väntar på ett jobb på en annan plats som blir ledigt om ett par månader. För det jobbet, jobbet som lärare, handlar inte om dig som anställd utan om de ungdomar du skall vägleda i livet. De (vi) är beroende av att du finns där och att du finns där kontinuerligt. Ledsen om jag med det här inlägget trampar Dig på tårna, men så ser verkligheten ut. Ingen vill diskriminera dig, vi vill bara ha en ordentligt utbildning.


Ett lyckans besked!

Imorse (eller, ja, jag tog sovmorgon för första gången på nästan två veckor så i förmiddags) när jag satte igång datorn för att kolla mailen fick jag ett mail jag väntat så länge på, och varit så nervös inför! För ett tag sedan upptäckte jag att det finns en mastersutbildning i pedagogik man kan läsa för att, efter att ha tagit en kandidatexamen, bli lärare. Detta är ett nytt påfund och kallas "det korta lärarprogrammet". Eftersom språkvetarprogrammet ger mig en kandidatexamen i språk och jag verkligen vill bli lärare tyckte jag att det var himla perfekt, så jag gick och pratade med studievägledaren men fick inte särskilt roliga svar. Jag vill bli lärare i franska/engelska och svenska och första terminen på Språkvetarprogrammet ger behörighet till Professionell Svenska B, men betyder inte nödvändigtvis att man får poäng för Professionell svenska A, eftersom kursen inte riktigt innehåller de ämnen vi läste första terminen. Jag behöver 120hp (minst) svenska för att gå vidare till masters i pedagogik så det var lite oroväckande om jag skulle förlora en hel termins studier för det. Men! Idag fick jag bästa mailet någonsin:

"Jag har pratat med studierektor och vår lärarutbidlningsansvariga och båda tycker att Språkvetarprogrammets bastermin + Svenska språket B bör räknas som 60 hp vid ansökan till det korta lärarprogrammet. Om Du läst språkvetarprogrammets kurs Presentationsteknik är det ett exta plus."

Detta betyder alltså att jag inte behöver komplettera första terminen utan kan fortsätta som planerat! Idag är jag så himla glad, kan ni tro!

RSS 2.0