Måndag 11/4

Hej!
Gud vad tiden flyger iväg, det är helt galet. Vi fick ju precis studielån och nu är vi redan inne i andra (tredje) veckan i april. 17 dagar har det gått. Nåja. Idag ska jag vara hemma och plugga, ingen skola. Skriver en presentation om Languedoc, historia och religion, och det är så fruktansvärt intressant och jag har så väldigt svårt att sålla så det tar mycket längre tid än jag trodde. Jag skulle vilja åka dit och studera det här, alltså forska. Det är mitt största intresse just nu, utan tvekan.

Jag hade nog till och med kunnat tänka mig att bli katar, de hade en magnifik tro som verkligen visar hur kyrkan förstört alla våra värderingar gällande mänskliga rättigheter (inte bara såklart, men på flera plan och framförallt inom de områden som debatteras mest idag). Under den här tiden (1100-1200-tal), och fortfarande egentligen, ansåg katolska kyrkan att sex i fortplantningssyfte var bättre än att inte ha det, t.ex. masturbation. De stod väldigt fast vid det här och fördömde dem som inte hade det i fortplantningssyfte. Katarerna å andra sidan tyckte att det var bra så länge det var meningen att det skulle resultera i barn, inte annars. Då var det bättre att "ta saken i egna händer" så att säga. Vid närmare granskning blev det även så att kyrkan tyckte att det var bättre med våldtäkt än homosexualitet. Helt ärligt, alltså. Pedofili var ju inte riktigt vad det är idag, man var ju vuxen vid tolv års ålder, men även där sågs det mer accepterat så länge det var en man och en flicka/en kvinna och en pojke än om man skulle tagit hand om saken på egen hand ... Och som vi vet var de ju även mot i princip all form av läkekunskap förutom åderlåtning och excorcism. Och kvinnosynen kanske vi inte ens behöver nämna ...

Katarerna å sin sida, eller Albigenser som de kallas, var otroligt kunniga inom läkekonst (en rest sedan morernas tid i området, alltså de araber som senare blev slavar i t.ex. Aragonien), tyckte att sexualitet visserligen var att avråda från (man skulle leva så asketiskt som möjligt) men att det inte spelade någon roll om det var homo- eller heterosexuellt (tidelag och sådana saker fördömdes) och de hade kvinnliga präster med lika mycket makt och inflytande som de manliga - och de fick precis lika mycket respekt av andra män. Här blomstrade kulturen med trubadurer (man säger att den europeiska trubadurkulturen föddes och utvecklades här), litteratur, konst och dylikt. Man åt endast vegankost, inga animaliska produkter, och man ansåg att det enda sättet att hjälpa sig själv var att hjälpa andra. Man slog inte barn, fick inte slå sina fruar och även om man såg ned på skilsmässa var det ingenting man förbjöd om båda parter tagit beslutet för att de ville gå vidare mot frälsning (man fick inte vara gift om man skulle motta konsolamentum, deras "frälsning"). Änkor eller skilsmässokvinnor blev inte utstötta eller hatade av samhället och barn fick vara barn.

Inte konstigt att katolska kyrkan blev livrädd, va? Religionen, eller tron, spred sig snabbt snabbt och det fanns få godsägare och grevar och allt möjligt som inte sympatiserade med och hjälpte albigenserna när de kunde. De var katoliker eftersom det var traditionen, men de följde snarare den kataristiska läran som endast håller sig till Johannesevangeliet och ett antal andra skrifter.

Så Påve Innocentus III, som såg det som sitt kall att utföra korståg, bestämde att det skulle ändras och på ungefär 30 år hade nästan alla katarer slaktats. Eftersom albigenserna var starka motståndare till strid och krig flydde de inte - det skulle vara att erkänna kriget och det sågs som en krigshandling i sig - utan stannade kvar och gjorde vad de kunde för att fortsätta sina liv. Det gick bevisligen inte, och en stor och för sin tid (överlag faktiskt, det gäller ju fortfarande) modern, nytänkande och rättvis religion gick under och ersattes av katolikens ideal.

Ganska mycket av tänket levde kvar i det dolda, dock, även om alla efter korstågets slut var livrädda för att visa sig sympatisera med katarismen i något led.

Så, jo, just det. Man kanske ska ta och konvertera? Återinföra tron?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0