Ett litet inlägg

Den här månaden har jag lagt 1700:- på kurslitteratur och då har jag inte köpt allt än. Man kan ju lugnt säga att jag ligger back, men det reder sig som alltid. Jag irriterar mig mest på att min lärare sade att jag var tvungen att köpa en fransk grammatika när jag redan har en om täcker exakt samma saker men är utformad på ett annat sätt. Detta grundade hon på att det kommer ta mer tid än det är värt att leta upp en övning som överensstämmer med den i den tänkta grundboken. Så, idag lade jag 400 ljuva riksdaler på en bok jag inte borde behöva. Men, vad gör man inte? Utöver den här boken har 500:- lagts på skönlitterära böcker till kursen (som faktiskt inte räknas eftersom det är kul att köpa), ett enormt lexikon i franska för 400:- och en fransk-fransk ordbok för 200:-.

"Studentpriserna" är bara löjliga - det måste säljas nästan lika många lexikon och grammatikor som skönlitterära böcker så varför ska det skilja nära tvåhundra kronor minst per bok?! Jag förstår när det kommer till lingvistik och ämnesböcker men eftersom så många läser språk känns det, ja, dumt.

Nåja. Nu ska jag återgå till att drömma om Italien. Mamma och pappa jag fyller ju tjugo i år visst vill vi åka till Siena och Florence i juli för att fira min milstolpe ...? ;)

Det tjugonde levnadsåret

Den tjugosjätte juni i år påbörjar jag mitt tjugonde år här på jorden, åtminstone som den jag är idag (man vet ju aldrig hur det ligger till med reinkarnation och sådär). Jag har tidigare fått höra att jag är kräfta (stjärntecknet), men enligt nya rön har stjärnbilderna i förhållande till jorden flyttat sig så att man bör lägga om stjärntecknen och förflytta allt en månad tillbaka. Detta gör att jag enligt den nya teorin blir tvilling, ett stjärntecken jag komiskt nog alltid identifierat mig med. Jag har sagt att det beror på att jag var beräknad till den sjuttonde juni (som ligger inom ramen för vad man normalt räknar som tvilling), men nu kan jag istället säga att jag är tvilling. På ditthoroskop.nu kan följande läsas om tvillingen:



Kombinationen
Merkurius, föränderlighet och luft är egentligen ingen kombination utan snarare en sammanslagning av tre liknande element. Rörelse, kommunikation, kvickhet, intelligens och anpassningsbarhet tillsammans ger en sådan hyperaktivitet att dubbelnatur är omöjlig att undvika. Tvillingen har troligen flera projekt, yrken eller kärleksaffärer på gång samtidigt.

Tvillingen gillar att resa och att uppleva nya saker. Han är snabbtänkt och en mästare på att prata, övertala och debattera. Han har dock svårt att alltid behålla samma ståndpunkt och åsikt.

Tvillingen ogillar regelbundna vanor och kräver omväxling. Rastlösheten kan utåt ge sken av lynnighet och ytlighet, men det är bara för att allt går så mycket snabbare för tvillingen, som i sin tur tycker att resten av världen rör sig sakta.

Element: luft Kvalitet: föränderlig Polaritet: positiv
Nyckelord:
Merkurius, mångsidighet, kommunikation, händighet, nyfikenhet, rörlighet, söndag, torsdag och kvicksilver.
Positiva karaktärsdrag: formbar, självständig och kommunikativ.
Negativa karaktärsdrag: lynnig och känslokall.
Människokroppen: händer, armar och skuldror.


Jag känner igen mig i den här figuren så otroligt mycket mer än kräftan - som anses moderlig, gilla barn och vara hemkär, något som i min mening inte alls stämmer in. Huruvida man nu tror på astrologi eller inte är en annan sak, men nog känner jag igen mig bra mycket mer i den här rollen.


Lördag 29/1

Inatt satt jag uppe nästan hela natten och läste (lade mig vid ett) ut en av de tre böckerna som damp ner i mitt brevinkast igår. Jag beställde hem de tre första delarna i Stravaganza-serien (jag läste dem när jag var kanske tolv men jag älskar dem fortfarande och tycker nog nästan att de är bättre nu än jag gjorde då) och när de som sagt kom igår läste jag ut den första i serien, City of Masks, som utspelar sig dels i vår värld (i Barnsbury i norra London) och dels i Talia, ett land i ett parallellt universum som påminner väldigt mycket om vårt Italien. Det är fint att kunna rymma undan verkligheten och bege sig till en annan plats mentalt. En paus är välbehövligt och även om jag redan läser hela dagarna blir det här mer som att titta på film eller resa.

Igår hade jag vänner över för Jane Austen-maraton och frukost/lunch. De kom vid tolvsnåret och så fort tekakorna jag hade i ugnen var klara åt vi. Det blev (hembakade) scones, bärmuffins och tekakor och dessutom stekt ägg och en massa pålägg. Till det drack vi färskpressad apelsinjuice, kaffe och te. Och så såg vi film. Tre stycken. Northanger Abbey, Persuasion och The Jane Austen Book Club.

Och imorse tog jag bort virus från datorn och nu håller jag på med en virussökning. Tur att jag har den andra datorn (den lilla) att sitta vid. Nu ska jag dyka ned i franskplugget.

Välkommen till mig

Några av er har inte sett bilder från hur det ser ut hemma hos mig sedan jag fick det omtapetserat - nu har jag skaffat fram bilder. Idag har jag städat och fejat och tagit bilder så att ni kan ser hur jag bor! Eftersom bilderna är så många har jag lagt in vissa av dem som små, men om ni klickar på dem blir det större så att ni ser.


Hallen ser fortfarande ungefär likadan ut. På bordet ligger "Krig och Fred" av Tolstoj och man hittar också mitt smyckeskåp. För bättre bild klicka på bilden nedan.






Här ser vi min älsklingsplats i hela lägenheten - min nya skrivpulpet! I bakgrunden skymtar vi skärmen pappa byggt åt mig och på den hänger vanligen ett par pyjamasbyxor för när det blir kallt. Nedan ser ni fler bilder på pulpeten ur olika vinklar.

     



Bakom skärmen hittar vi min säng, som faktiskt alltid är bäddad när jag går hemifrån om morgnarna. Jag klarar inte av att lägga mig i en obäddad säng. Kuddfodralet har jag sytt själv och gosedjuren är sådana jag sover med varenda natt. Katten (den orange) köpte jag på Hamley's i London 2006 och jag har inte släppt den sedan dess! Nedan ser ni en miniatyrbild av mitt nattduksbord med en svart häst på. Ett föl, närmare bestämt. Den har jag för att jag är inne i en töntig period där jag drömmer mig bort till Talia som är en fiktiv version av vårt Italien i ett parallellt universum. Man kan läsa om det i Stravaganza-serien av Mary Hoffman (som jag har hemma om någon är intresserad). Den andra bilden visar två bilder från min bok (tecknade av Elinore Sander och Diana Berg) som jag förstorat upp och satt på väggen.

   




Här en bild på min hylla från de två hållen. Böcker på ena sidan, böcker och filmer på andra!

                                     

Varsågod! Nu ska jag åka in till stan, vi hörs! Kram


Ett annat sätt att leva

Jag såg nyss en otroligt bra dokumentär på SVT2 om en engelsk tjej som åkte till Turkiet i en månad för att leva med nomadfolket yörük. I början var hon (Charlie) väldigt mycket emot det patriarkala samhället där kvinnorna jobbar och männen får ha flera hustrur men efter hand började hon se bakom det och insåg att även om det inte är det, enligt yörük-kvinnorna, idealiska sättet att leva gör man vad man måste för att överleva. Det mest intressanta var de två fruarna som var gifta med familjens överhuvud inte hatade varandra utan snarare kände att det var mannen som svikit dem. Den äldre kvinnan och den yngre var mycket bra vänner och tyckte om varandra, trots att den äldre sade att det varje dag gjorde ont att se hur hennes make tyckte bättre om den yngre kvinnan.

Nåväl. Imorgon skall jag åka till Stockholm en sväng. Hittade biljetter till finfina priser (78:- t/r) så 10:09 går tåget från Uppsala C. Ska försöka träffa min faster men också gå lite i affärer, såklart. Helt galet att jag bor i Uppsala men inte varit i Stockholm en enda gång sedan jag flyttat.

Nu ska jag slå min faster en pling och sedan titta på ytterligare en dokumentär på SVT2!

Ett steg i rätt riktning ?

Goderafton på er. Här sitter jag och smider planer. Okej, kanske inte. Men jag har faktiskt tagit ett steg mot en mer uppstyrd ekonomi (morfar jag har faktiskt finfina excel-filer med utgifter/inkomster nu!) och beställt ett separat kort till matutgifter så att jag lättare kan hålla koll på utgifterna. Då jag handlar på Coop kanske en gång varannan månad (det ligger så långt bort) har jag ansökt om det hos ICA, som ju ligger typ trehundra meter från min lägenhet. Det är gratis, såklart, och jag har (igen, såklart) ingen kredit.

Ikväll har jag varit i Uppsala och haft filmkväll med mina kursare. Vi ska ha det en gång i veckan, har vi tänkt, och ikväll såg vi Casablanca som Axel valt ut. Jag hade inte sett den förut och den var ju helfin och riktigt rolig på sina ställen! Nu ska jag ta tag i mig själv och verkligen se alla gamla klassiska storfilmer - det finns så många referenser vi använder oss av idag och det är tråkigt att inte veta var de kommer ifrån. Två grejer i filmen är himla roliga:

- We'll be in your office at six in the morning! (Vi är på ditt kontor klockan sex imorgon bitti!)
- OK, I'll be there at ten ... (Okej, jag är där klockan tio ...)

- What's watch? (Vad är klocka?)
- Watch ten. (Klocka tio)
- Such much! (Så mycket!)

Så klockrena citat.

Nästa vecka hade jag planerat ett Austen-maraton, men det ser ut som att det nästan bara blir jag och Madelene. Vilket ju är fint det också! Vi tar Austen-maratonet en annan gång, helt enkelt.

Nu ska jag läsa och sedan sova! Hoppas att ni har det bra där nere i söder!

Att drömma om 1800-talet

De av er som känner mig vet hur besatt jag är av Englands 1700-1800-tal, både vad gäller historia, litteratur, kläder, boende ... Ja, allt. Åtminstone om man ser till engelsk överklass/övre medelklass - de andra levde ju som bekant tyvärr inte särskilt bra alls.

Nåväl. Jag har en tid varit väldigt inne på att skaffa ett skrivbord (det fungerar inte så bra att ha matbord och skrivbord i ett) och då gärna en skrivpulpet eftersom de är så små och praktiska. Jag har spanat på en inne på Örbyhus möbelaffär men den har varit ganska dyr så jag har fått stå över. Denna månaden hade jag ju som bekant lite extra pengar till mitt förfogande och hade tänkt lägga dem på en fåtölj.

Men ... när jag var på möbelaffären igår (klockan var kvart i sex på kvällen) frågade jag lite försynt om den där skrivpulpeten möjligtvis skulle sättas ned snart. Nej, sade försäljaren, det ska den inte ... Men jag kan dra av 500:-. Då blev priset riktigt rimligt (och jag insåg dessutom att den är så liten att jag inte behöver göra mig av med soffan; den får plats ändå) så jag slog till. Och fick den hemkörd. Jag gick alltså in i butiken kvart i sex på kvällen och tio minuter senare stod den hemma i min lägenhet. Den är så fantastiskt så det är inte klokt. Jag satt ett par timmar och repeterade franska verbformen imorse och jag älskar den. Den är i perfekt storlek - ni vet hur man brukar stapla en massa grejer om man har för stor yta så att det ändå blir liten plats kvar?! Den här pulpeten är så liten att man inte staplar grejer på den (förutom på överhyllan där man ändå inte skriver) utan använder all plats till studier! Jag är helt kär i den och min blå rokokostol passar så fint till kan ni tro!

Nu ska jag göra mig iordning - ikväll ska vi gå ut och äta ett gäng från klassen! Hoppas ni har det fint =D


Här ser ni miraklet. Visst är den fantastiskt fin? EuropaMöbler säljer också den ("Camilla" heter den), men är nästan tusen kronor dyrare än det jag betalade. Den finns i vitt också, för er som undrar. Nu har jag ytterligare en bit artonhundratal i mitt liv!


Ett litet uttalande innan jag slänger mig i soffan med en bok ...

Jag klarade tentan!

Godnatt, kära ni.

Lycka är ...

att spendera femhundra kronor på skönlitteratur.

Total eufori är att spendera femhundra kronor på skönlitteratur och kunna förklara det med att det är kurslitteratur!

En prikär situation

Hej hallå god eftermiddag,
ledsen att jag inte skrivit tidigare men så är det ibland. Jag sitter just nu och planerar lite inför månadens utgifter och har hamnat i ett litet dödläge. Denna månad får jag pengar för 17/1 - 25/2, alltså 6 veckor. Det ger lite mer pengar än vanligt (obviously, CSN delar ut pengar/vecka som en klumpsumma i slutet av månaden) och efter att ha betalar räkningar och fakturor för denna månaden har jag ungefär lika mycket kvar som jag brukar ha i början av varje månad. Detta gör att jag skulle kunna betala även nästa månads hyra, leva denna månad lite snålare än vanligt och sedan ha mer pengar nästa månad, alternativt betala ytterligare en månad i förskott (för att börja undanröja sommarmånadernas hyra).

Nåväl, jag får se hur jag gör. Än är det lite tid kvar tills jag måste bestämma mig.

Nu ska jag återgå till mitt planerande!

Uteblivet inlägg

Tanken med inlägget jag skulle skrivit igår var att visa er lägenheten som den ser ut nu - den är ju helt olik de andra bilderna - men när jag började se mig omkring upptäckte jag att det kanske inte var så bra ändå ... Inte för att här är stökigt (jag städade HELA lägenheten minutiöst när jag kom hem) utan för att det ser himla tråkigt ut utan blommor. Så, idag ska jag ta tjuren vid hornen, åka till Plantagen och köpa blommor. Jag har lovat mig själv att det inte ska bli pelargoner (jag tror jag slipper för de trivs väl bäst i söderläge???? säg ja!) men det förvånar mig inte om det blir det. Mammas besatthet har väl skadat mig för livet ... Hoho, närå. Nu är jag allt bra taskig. Jag ska även hyra film. Eller kanske köpa om de har någon fin 1800-talsfilm (med tanke på att jag brukar se sådana filmer om och om och om igen är det en investering!). Jag tänkte köpa varmrökt lax på Hambergs också men gulaschoppan jag gjorde igår blev riktigt god så jag tror att jag käkar den idag också! Note to self, dock: se till att skaffa mortel så att jag kan krossa kumminfröna! Inte gott med ett kumminfrö i munnen, de innehåller ju smak för ett helt kompani ...

Nåväl. Det var väl det hela! Nästa vecka får jag ett saftigt studielån så jag ska använda de pengarna till att betala två månaders hyra + en golvhylla/ett skåp till badrummet. Handdukarna tar så sjukt mycket plats i garderoben (och som ni vet har jag ganska mycket kläder) att de behöver sitt eget lilla ställe. Nästa månad kommer pengarna som skulle gått till hyran (den är ju redan betald då! hoho!) gå till en finfin fåtölj och förhoppningsvis en skrivbordsliknande sak. De har fruuuuuktansvärt fina skrivpulpeter på Örbyhus möbelaffär men de kostar lika mycket som en fåtölj och jag måste liksom välja ...

Nej, nu ska jag bege mig! Vi hörs senare och då ska jag verkligen försöka visa bilder, förhoppningsvis MED blommor i fönsterna.

Elkostnad?

Jag ska skriva ett längre inlägg senare (lovar) men först tänkte jag kommentera min elräkning som kom imorse. Den gick loss på 196:-. Vet ni hur mycket av det som faktiskt var använd el? 28,50:-. HAHAHA. Allt annat var abonnemangskostnad, elöverföring, moms, energiskatt och ytterligare moms. Missförstå mig inte, jag tycker det är himla fint med skatter (hellre betala lite hela tiden än mycket på en gång), men det här kändes ju lite absurt ...

Nu ska jag åka in till Uppsala och införskaffa mig en järngryta, ska laga gulasch ikväll och jag fick ju pengar till en sådan i julklapp av mor och far.

Landad

Nu har jag landat i Uppland. För ganska precis femtio minuter sedan satte planet ned sina hjul i marken på Arlanda. Det var en mycket fin landning, nog den bästa jag upplevt. Inte för att jag upplevt så många ... Flygningen gick bra även om det var lite skakigt här och där. Innan när jag flugit har det varit väldigt mulet och disigt - idag var det perfekt väder! Så fort vi kommit över Småland klarnade vädret upp och man kunde se allt där nere. Tog ett tag innan jag insåg att det jag trodde var cykelvägar var flerfiliga motorvägar och att de där superbreda jag trodde var motorvägar var älvar eller floder. Allting är så himla litet - Gamla stan såg ut som den gör på en karta, pytteliten, och de andra var inte särskilt mycket större.

Nu är vi i Knivsta och jag är hemma om 40 minuter. Tåget från Arlanda tar bara 45 minuter vilket är himla skönt med tanke på att min magsjukenoja såklart höll mig uppe hela natten. Jag kommer hem vid elva (jag ska ju kånka på väskan och ryggsäcken hela vägen från tågstationen ...) och då ska jag städa innan jag packar upp. Och sortera post, herregud, jag är lite orolig för hur mycket som kommer ligga där innanför dörren. Tur att tidningen inte kommer förrän på måndag, i alla fall.

Vi hörs väl imorgon om inte förr, jag är hemma hela dagen så det kan mycket väl trilla in ett inlägg senare om jag har tråkigt. Eller så syr jag - just nu underhåller jag mig med klänning nummer två som skall broderas när den är klar så att den blir lite "finare". Den andra jag sytt är ju väldigt vardaglig.

Hoppas ni har det bra! Jag finns på mobilen om det skulle vara något.

Tentamen - check!

Jag vet att det är väldigt länge sedan jag skrev här, men det har ju sina orsaker då jag trots allt är i Skåneland och träffar er alla! Jag tänkte dock skriva ett litet inlägg här, främst eftersom jag är så jäkla cool att jag sitter på BioMedicum i Lund - i ett kontor i ett labb! - och skriver det här. Det ni, minsann inte alla som får blogga från sådana här ställen. Jag sitter här för att jag är klar med min tenta (den tog lite drygt en timme) och nu väntar jag på att mina föräldrar ska komma hit och hämta mig så att vi kan åka och titta på soffor.

Tentan kändes bra (så det gick nog riktigt illa, brukar vara så) och jag är väl nöjd med min insats. Har sovit kanske fyra timmar inatt p.g.a. att vädret bestämt sig för att gå mot plus och således resulterat i att det droppat i skorstenen hela natten. Jag ligger i bäddsoffan som står precis bredvid skorstenen så ni kan ju tänka er ljudet. Åhhhhh. Det ville aldrig sluta! Så jag somnade väl vid två ungefär, fastän jag låg i sängen redan vid halv tolv. Tack Gud för TV så att man har någonting att göra medan man väntar på John Blund (varför kom han inte tidigare? jag som varit så snäll!) och hans mirakelpulver.

Nå. Om ni undrar varför jag är på BMC är det för att jag har skrivit min tenta här. Jag pluggar ju i Uppsala men om jag skulle ha åkt upp dit för att skriva tentan hade jag haft en dryg vecka utan någonting att göra. Jag vet inte hur ni känner, men personligen föredrar jag att kunna träffa folk framför att sitta instängd i en etta mitt i vintern utan någon att träffa (ingen åker ju till Uppsala utan anledning, liksom). Så då löste vi det såhär istället och det funkar ju fint. Som det ser ut nu måste jag dock åka upp redan på tisdag för vi har upprop och ämnesinformation på franskan på onsdag. Åh, varför kan de inte lägga sådant i anslutning till helger? Fredag hade varit utmärkt. Då hade jag åkt upp på torsdag och sedan haft helgen att komma i ordning ... Men nehej. Kanske kör jag upp. Kanske. Jag har så mycket grejer jag vill ha med mig, förstår ni. Det får vid närmare eftertanke nog vänta till våren - vem vill riskera livet bara för att få hem lite grejer? Nej, jag flyger. Oroa er inte.

Ja, nu ska jag väl avsluta här då och fortsätta spela spel på Facebook. Det blir så när man inte har något att göra.

RSS 2.0